Подготвят се промени в Кодекса на труда, които гарантират използването на отпуските. Това стана ясно от думите на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, предаде БГНЕС.

Министър Младенов посочи, че законодателят е дал право на всички служители и работници да получават отпуска за годината, за да може да си възстановят силите. В този смисъл работодателят няма право да забранява на служителя да взема отпуска.

Според министъра, ако синдикатите се обявят против тази мярка това означава, че нямат ангажимент към своите работници и служители. Той коментира, че при служители, които не са вземали отпуска с години – 200, 300 дни, рискът от трудова злополука и професионално заболяване в много по-голям.

По негово мнение, синдикатите грешат в твърдението си, че от прилагането на тази мярка ще бъдат затворени предприятия. Младенов подчерта, че ще бъдат намерени подходящи срокове, в които да могат да изчистени старите отпуски и да се сложи ред в системата. Най-много 10 дни ще могат да бъдат прехвърлени за следващата година.

„Аз трябва да ви кажа, че в Министерството на труда и социалната политика ако уволня всички работници трябва да платя над 2 млн. лв само за неплатени и неизползвани отпуски. Това е във всяко ведомство” каза министърът.

"Не може човек, на който му се дава отпуска да си възстанови силите той да не я ползва. И в същото време някои вземат болнични да ходят да си копаят лозето – това ще престане”, категоричен бе той.

Социалният министър подчерта, че когато се обсъжда Европейската стратегия „2020”, човекът бива поставян в центъра на вниманието, в основата на всички социални политики, които се правят в държавата. Коментарът му беше във връзка със срещата на общините с МТСП, която се провежда днес под наслов „Социалната отговорност към гражданите – общ дълг на централната и местните власти”.

Като приоритет на МТСП до края на годината ще бъде регионалното планиране на социалните услуги, както и деинституционализацията на децата, т. е. изваждането им от социалните домове.

Предстои да стартира проект за социално включване, който е насочен към децата до 3-годишна възраст. Стойността му е над 40 млн. долара. – грантова схема на Световната банка.