Шефове режат от обедна почивка бременните си служителки, за да принудят жените да напуснат работа по собствено желание, а на тяхно място да бъдат назначени нови кадри, които да не излизат често в болнични. 

Това е една малка част от жалбите, които Комисията за защита от дискриминация (КЗД) получава. Оттам признават, че непрекъснато получават жалби от работници, тормозени от началника си, след като са признали, че чакат дете. 

„Можем да обобщим, че бременните жени не са добре дошли за работодателите и стремежът им е да се освободят от тях”, обясниха от КЗД. Друга фирма пък лишила служителките си, върнали се от отпуск по майчинство, от социалните придобивки, които по правило се полагали на всички в компанията. 

„По този случай беше установена дискриминация и бяха наложени глоби на работодателя. Дадени са и задължителни предписания за преустановяване на нарушенията”, заявиха от комисията. Според Кодекса на труда бременните служителки са под закрила от уволнение и могат да бъдат освободени само след разрешение от Главната инспекция по труда (ГИТ). „Почти нямаме подобни искания”, обясниха от ГИТ. 

За сметка на това по-често фирмите предупреждават младите кандидатки за работа, че забременяването не е желателно. Жалбоподателка в КЗД твърди, че от фирма, от която преди време е била съкратена, й обяснили, че имат нова политика да наемат служителки над 50 г. и няма да я вземат, защото тя била на 30 г. и имало вероятност да забременее. Често служители се оплакват, че са обект на постоянни атаки от страна на началника, които целят да накарат служителят да напусне по собствено желание. 

В случай, че работникът не се поддаде и остане на работното си място, шефовете прибягват до други похвати, с които да се освободят от ненужния служител. 

„Началникът ми искаше да ме уволни и понеже нямаше основание, реши да повиши нужната квалификация на моята позиция, така че да не отговарям на критериите”, жалва се Евелина Христова. Жената е работила като възпитател в специализирана институция за деца и вече е завела дело за неправомерно уволнение срещу бившия си работодател. 

Едно от последните оплаквания, постъпили в комисията, е от банков служител, принуден заради редукция на персонала да промени длъжността си във фирмата, но и да подпише нов договор. Контрактът обаче бил с изпитателен срок за 3 или 6 месеца, след което служителите били освобождавани. Мъжът твърди, че в тази схема са вкарани само служителите с говорни и двигателни дефекти. 

Друг ход на работодателите е да се правят структурни промени, като от щатните разписания се махат длъжностите, които се заемат от хора, нарочени за уволнение. Сред честите жалби за дискриминация на работното място са и тези, свързани с възрастта на служителите. При необходимост от съкращаване на персонала фирмите започват с кадрите, навършили години и стаж за пенсия. 

„По този начин остават на работа по-младите, с по-нисък старт, с по-малък трудов стаж, с по-малки заплати”, обясниха от КЗД.