В проект на нова директива се предвижда фирмите в ЕС с над 250 служители да са длъжни да разкриват повече информация за заплатите, включително разликата между това какво получават мъже и жени за една и съща позиция, както и данни за това колко средно може да изкара един кандидат за обявено място още преди да се е явил на интервю за него. Това съобщават от пресцентъра на КНСБ.

Европейската комисия е представила днес предложение за нова директива, която да гарантира, че жените и мъжете в ЕС получават еднакво заплащане за равен труд, се уточнява в съобщението.

Как могат да се увеличат заплатите на над 20% от българите

Обявената цел е да се въведат мерки за прозрачност на заплащането, сред които даване на информация за размера му на търсещите работа, право да се знаят нивата на възнагражденията на работниците, които извършват същата работа, както и изискване към големите компании да отчитат разликите в заплащането на половете.

Идеята е разликите в заплатите да се определят от обективни критерии, а не на база на това дали позицията е заета от мъже или жени.


Предстои директивата за прозрачното заплащане да бъде внесена в Европейския парламент и Европейския съвет за одобрение. След това страните-членки ще имат 2 години, за да я въведат в националното си законодателство.

Къде у нас взимат най-високи заплати

Предложенията включват и механизъм за по-добро спазване на правото за равнопоставеност в заплащането. Това право съществува в ЕС от 1957 г., но и днес жените получават средно 14 на сто по-малко от мъжете за едно и също място (в Естония разликата наближава 22 на сто) и в годината все едно работят почти 2 месеца безплатно в сравнение с колегите си от другия пол, се допълва в съобщението.

Доказването, че няма разлики по полов признак ще е задължение на фирмата. За установилите, че са дискриминирани, ще има възможност да искат обезщетение, включително за пропуснати премии и бонуси, дори когато то е под формата на материално възнаграждение. За нарушителите на новия режим ще има санкции, включително глоби с определен минимален размер.

istock
istock

Препоръки за равнопоставеност в заплащането чрез прозрачност на възнагражденията бяха приети от Европейската комисия през 2014 г., но прилагането им не се реализира.

Какви са минималните заплати в Европа

От Конфедерацията посочват като слабост, че директивата ограничава прозрачността и одитите на заплатите до големи компании с над 250 служители; позволява на работодателите да определят кои работни места могат да се сравняват, когато става въпрос за еднакво заплащане за работа с еднаква стойност.

В цялата директива се говори за "представители на работниците", вместо за синдикати, което ще отвори вратата за фалшиви синдикати, създадени от шефове, и дори на "представители на работниците", избрани от шефовете, опасяват се от ЕКП.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg