На въпрос възможно ли е средна работна заплата да стане 2450 лв. до 2025 г., както предлага КНСБ,  социалният министър Деница Сачева заяви, че тези числа са постижими. В студиото на "Здравей България" Сачева допълни, че при следващ мандат на ГЕРБ със сигурност ще има повишаване на доходите.

„Заповедта на здравния министър гласи, че заведенията ще отворят на 1 март. Имаме известно намаление на броя на заразените днес, спрямо вчера. Данните ще продължават да бъдат динамични.  Тази тема е изключително трудна поради факта, че трябва да се намери верният баланс, но смятам, че ако ресторантите се отворят със съответните ограничения, няма да има проблем”, каза тя.

По думите й пандемията е изсветлила част от бизнесите в сивия сектор. Кризата е лакмус за това кой е сивата икономика и кой е на светло.
„Факт е, че тези, които плащаха осигуровките си, получиха много по-големи компенсации. По мярката 60 на 40 има работодатели, които получават 300-400 000 на месец, защото осигуряват служителите си на високи заплати”, поясни министърът на труда и социалната политика.

През 2025 г. средната работна заплата може да надмине 2400 лв.

Сачева изтъкна, че благодарение на мерките 1/3 от договорите в хотелиерския и ресторантьорския бизнес са излезли на светло.
Тя поясни, че за мерките, за които социалното министерство отговаря, няма изискване да са платени осигуровките и данъците. Те трябва само да са декларирани.
 

istock
istock

Министър Сачева подчерта, че 300 000 души са запазили работните си места, благодарение на мерките. Нещо, което по думите ѝ не се случило при кризата през 2009 г.
 
За реденето на листите в партията, Сачева обясни, че всички членове се включват, тъй като имат право на номинации. Тя очаква да бъде в листите.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg