Повече от 24 милиона работници, които получават ниско трудово възнаграждение, ще могат да получат толкова необходимото им увеличение, ако бъдат приети предложенията на Европейската конфедерация на профсъюзите /ЕКП/ към проекта на Директивата относно адекватните минимални заплати в ЕС. Това се посочва в анализ на ЕКП, цитиран от пресцентъра на КТ "Подкрепа".

Европейската конфедерация на профсъюзите настоява за законодателни разпоредби, които да въведат задължителен "праг за достойно съществуване", който да гарантира, че приетите със закон минимални работни заплати в никакъв случай няма да бъдат определяни на ниво под 60 на сто от средната работна заплата и под 50 на сто от средния осигурителен доход на съответната държава-членка.

Предлагат 765 лева минимална заплата

Европейската комисия е включила изискването за въвеждане на този праг в проекта на Директивата, но записаният текст на практика е само една ориентировъчна препоръка към държавите-членки. Затова ЕКП работи активно с членовете на европарламента, с цел да направи задължителна тази препоръчителна препоръка, се допълва в съобщението.

ЕКП също така призовава членовете на ЕП да предвидят правни гаранции, че законоустановените минимални заплати ще бъдат изчислявани над този праг, така че наистина те да бъдат "адекватни" и да са определяни на нива, които да гарантират достоен жизнен стандарт на работещите.

Къде у нас взимат най-високи заплати


Както показва анализът на Европейската комисия, приемането на подобен "праг за достойно съществуване" ще доведе до увеличаване на заплатите на една четвърт или повече от работната сила в шест държави от ЕС.

Според анализа приемането на предложенията би довело до увеличение на заплатите на 23 процента от работещите българи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg