Близо 154 000 нарушения при проверки на Инспекцията по труда за 2020 година. Нарушенията, свързани с трудовите правоотношения - по възникването, изпълнението и прекратяването им, по работното време, почивките и отпуските, по заплащането на труда и др., са 73 400 бр.

Нарушенията на разпоредбите, свързани с безопасността и здравето на работа, са почти 80 000 бр.
 
Над 40% от проверките са с акцент върху въведените от работодателя противоепидемични мерки. Нарушенията, свързани със заплащането на труда, остават най-честите от всички нарушения по изпълнението на трудовите правоотношения - 18 550 бр.

Отчита се обаче сериозно намаление на установените забавени възнаграждения и обезщетения, сумата на които е намаляла с почти 40% спрямо 2019 г. След намесата на Инспекцията по труда са изплатени 5.5 млн. лв. забавени заплати.
 

По отношение на безопасността и здравето при работа най-много са нарушенията, свързани с цялостната организация на тази дейност - 53 400 бр., тъй като такава трябва да бъде създадена за всяко работно място - както в производствените помещения, така и в офисите.

istock
istock

За живота и здравето на работещите обаче най-сериозен риск създават нарушенията, свързани с обезопасеността на работното оборудване, които за 2020 г. са 17 120 бр. С отстраняването им след намесата на Инспекцията по труда намаляват и опасностите, които могат да доведат до тежки трудови инциденти.

Губим отпуск от преди две години

През 2020 г. са съставени 7600 бр. актове за установяване на административно нарушение. Сумата на влезлите в сила наказателни постановления и одобрени споразумения е в размер на 11.6 млн. лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg