КТ “Подкрепа” е обжалвала пред Върховния административен съд постановлението на Министерския съвет, с което добавката за стаж и професионален опит отпадна от заплатите на държавните служители и беше променен начина за оценка на работата им, от която зависи възнаграждението им.

Инициираната от министъра на финансите Симеон Дянков поправка предвижда досегашните бонуси да бъдат прибавени еднократно към заплатите на всеки служител и т. нар. добавка клас да не се начислява повече.

Сега чиновниците получават по 1% върху основната си заплата за всяка прослужена година. Това гарантираше минимален, но постоянен ръст на дохода им.

Според юристите на “Подкрепа” правителственото постановление е “незаконосъобразно”. С него се променят 4 наредби, без това да е направено в Закона за държавния служител.

Пред съда синдикатите атакуват и новия ред, по който ще става оценяването на служителите. Според тях това ще зависи само от преценката на техния началник, която може да не е обективна.

Преди време профсъюзите организираха протести срещу отпадането на добавката за стаж.

“В момента хората мислят повече за прасето и ракията, но след празниците истината ще се озъби”, коментира Тренчев. Затова стачната готовност оставала.