Държавата вече служебно ще заверява трудовите книжки, ако собствениците на предприятието или фирмата са изчезнали без вест или са прекратили работа без каквото и да е предизвестие. Това урежда публикуваната вчера в „Държавен вестник“ нова Наредба №7 към Кодекса на труда.

Тя позволява на Главна инспекция по труда и сама да оформя документите при подобни недобросъвестни работодатели.

Напоследък само в Благоевград 3 шивашки цеха, собственост на гръцки бизнесмени, заради липса на поръчки пуснаха кепенци. Трудовите права на неколкостотин жени, заети в тях, обаче останаха неуредени, понеже собствениците скоропостижно напуснаха страната. Така на практика няма кой да прекрати правоотношенията на работниците с фирмите.

Трудовите инспектори не могат да намерят и упълномощен представител, с когото да контактуват и да оформят образуваните административни производства.

Без  подпечатани трудови книжки хората

не могат да се регистрират в бюрата по труда

и да получават полагащите им се по закон обезщетения за безработица и останалите видове социални плащания. Не могат също така да се запишат в курсове за преквалификация. Заради невнесени осигуровки губят и здравните си права. В много от случаите дори не успяват да си приберат трудовите книжки, които си остават заключени в залостените канцеларии.

Според Теодора Дичева, юрист на ГИТ, подобни случаи в страната има няколко десетки, но засегнатите работници наистина са неколкостотин. Заради кризата много от малките предприятия фалираха и собствениците им решиха да си спестят заплатите и  необходимите обезщетения.

В едни от случаите

пишман работодателят обикаля градските кръчми

и барове, но не желае да изпълни задълженията си към своите служители. Подобни случаи трудовите инспектори регистрираха в други шивашки цехове в Смолян и Пловдив. Но в това незавидно положение изпаднаха дори работниците в една русенска леярна. Сега новата наредба позволява подобни служители да подадат молба за напускане в районната инспекция по труда.