"Увеличение на учителските заплати ще има със задна дата - от януари 2017 г. Мартенската заплата на учителите трябва да дойде с увеличението за предните два месеца". Това заяви служебният министър на образованието проф. Николай Денков.

По думите му служебното правителство няма правомощия да променя бюджета и да увеличава учителските заплати. 

На въпрос дали Брюксел ще спре парите за образование, проф. Денков обясни, че на 20 февруари ЕК излиза с писмо до България, в което се казва, че е направен одит на програмата за образование и е установено, че няма разделение на властите в управлението на програмата и тя не може да функционира.

"Едно звено трябва да дава парите, друго звено трябва да ги използва, а трето - да контролира дали се харчат по правилния начин", коментира Николай Денков. Тези три звена са събрани под една шапка - под тази на министър по това време Меглена Кунева.

Служебният министър каза още, че европейските фондове работят по ясни правила, които трябва да се следват. Критиките на ЕК са свързани с нарушение на правилата.

"Нямаме право да не спрем тази процедура", категоричен е Денков. Критиката не е към дизайна на програмата, тя е договорена с европейските институции. 

Вижте още: 

Няколко хиляди учители преподават без да са учили за това 

Повече учители с пари за транспорт до работа 

Българските учители са най-нископлатените в Европа