В края на 2012 г. за първи път, след като ГЕРБ възстанови отменената през 1992 г. давност за отпуските, българите ще загубят неизползвани дни. На 31 декември т.г. изтича двугодишното право за ползване на почивките от 2010 г., когато бяха гласувани промените.

Две години след новите текстове, които уж трябваше да вкарат ред в платената почивка обаче, счетоводители и специалисти по човешки ресурси още се объркват от неясните разпоредби. Те се чудят как да отчитат дните, които не са прехвърлени за следващата година, но пък са дължими до изтичане на давността.

В счетоводния форум одит.инфо има дори обсъждане на казуса може ли изобщо според Кодекса на труда непрехвърлените официално до 10 дни отпуска да се ползват в следващите две години или само се изплащат при напускане или съкращаване.

Такъв беше първоначалният вариант на текста, но от март 2011 г. с нови промени беше регламентирано, че почивките могат и да се ползват, не само да се плащат, макар и по доста неясен начин. В текста, който въвежда давността, беше записано, че дните се губят, ако не са ползвани "независимо от причините за това".

Експертите на социалното министерство смятат, че изразът "независимо от причините" урежда и случаи, неуредени изрично в закона, т.е. дава право и на ползване.

Тогава обаче социалният министър Тотю Младенов обясняваше, че във въведения задължителен график за ползване на дните през съответната година приоритетно трябва да се вкарва отпускът за нея и да се ползва първо той, а прехвърлените от предходни години и непогасени по давност дни - ако остане време.

В края на първата година - 2012, в която ще горят дни, от социалното министерство официално обявиха, че "без да е задължително, е желателно работниците и служителите да ползват "натрупания" отпуск от предишни календарни години, считано от най-отдалечената назад, за да не бъде изгубено правото на ползването им поради изтичане на двугодишната давност. Естествено с разрешението на работодателя".

От социалното министерство обаче отказват да въведат единен ред за водене на отпуските, в който да се отчитат и неползваните и непогасени по давност дни. Така всяка фирма решава сама как да води и дали изобщо да отчита дните от различните режими - до края на 2009 г., за които Конституционният съд реши, че нямат давност, дължимите за ползване дни в една календарна година и дните от предходни години, които не са изтекли по давност и не са прехвърлени.

Практика

Практиката на инспекцията по труда показва, че реално дните извън вкараните в графика за съответната година не се водят на отчет и за установяването им се разчита основно на молбите с разрешен отпуск, в които се вписва колко неползвани дни има служителят.

По принцип обаче няма нито едно оплакване за неразрешен отпуск. Хората се жалват в инспекцията едва при съкращение или напускане, когато работодателят откаже да им изплати дните. Тогава се налага да се смятат всички разрешени дни в молбите за отпуск, които са в досието на работника, за да се види има ли той и колко неизползвани.