Вдигат заплатите по морето за летния сезон. Причината е липсата на кадри, която принуждава собствениците и управителите да предлагат по-високи възнаграждения на персонала, съобщава Kmeta.bg. 

Заплатата на готвачите през това лято в курорта Слънчев бряг ще достигне до 5000 лв. Това се отнася само за главните готвачи в елитни хотелски и ваканционни комплекси с висока категория. Възнагражденията им ще тръгват от 2500 лева нагоре. За обикновените готвачи заплатите ще бъдат от 1200 до 2000 лева.

От бранша са категорични, че трябва да вдигнат парите на служителите, за да успеят да изкарат сезона спокойно.

В Слънчев бряг камериерките получават средно по 500 лева заплата. Това е една от най-ниските ставки на заплащане в Европа. През това лято обаче тези заплати ще скочат с по 50 – 100 лева. 

"Действително през лятото планираме да повишим заплатите на персонала. Ние обаче искаме да заложим на кадри в дългосрочен план. В крайна сметка сме готови да инвестираме допълнително в обучение и образование, но да сме сигурни, че тези кадри ще останат при нас. В противен случай подобни разходи са излишни и безсмислени", коментира Диана Колчева, управител на елитен ваканционен комплекс в курорта Слънчев бряг.

Разнообразието от длъжности за летния сезон е голямо, както и свободните позиции. Търсят се рецепционисти, общи работници, камериерки, шофьори, градинари, спасители, аниматори и други. Очаква се в пика на сезона отново да има недостиг на кадри. Това е причината за скока на парите с до 20%. което не се е случвало от 9 години. Последната корекция на възнагражденията е била през 2008 г. 

В Слънчев бряг това лято ще бъдат разкрити над 30 000 временни свободни работни места. 

Вижте още: 

Какви заплати получават мениджърите в България 

Учителските заплати ще се увеличат със задна дата 

Средно 100 заплати са нужни за покупка на жилище