Връщането на здравните права на хора без осигуровки може значително да се затрудни, ако правителството и парламентът одобрят нова идея на здравния министър Таня Андреева. 

Вчера тя предложи здравно неосигурените лица, които не са социално слаби, да се връщат в системата само срещу заплащане на всички здравни вноски за всички години назад. Това според нея би засегнало около 150 000 от длъжниците на здравната каса, които не попадат в категорията на бедните. 

Сега права се губят при 3 неплатени здравни вноски през последните 3 години и се възстановяват при плащането на липсващите осигуровки само за тези 3 години. До 2010 г. това ставаше даже срещу само 12 осигуровки, но ГЕРБ затегна условията заради увеличения брой на неосигурените. В момента за един месец вноската е 16.80 лв., а за три години - 604.80 лв. 

Наскоро по-строги санкции поискаха и от Българската стопанска камара. Не може срещу 600 лв. да се ползват услуги от 15 000 лв. например, аргументираха се от бизнес организацията. Здравната каса не заплаща иновативни методи за диагностика и изследвания поради ограничения си ресурс, обясни Андреева. 

Според нея има два варианта - пациентите да доплащат или да се върви към допълнително доброволно осигуряване, което да поема скъпи дейности извън основния пакет. Задълженията на болниците от началото на мандата на това правителство са над половин милиард лева, съобщи още Таня Андреева.

Тя обясни, че втора година иска процентът от акцизите върху цигарите и алкохола, които по закон се полагат на здравеопазването, да влязат в здравната система, но той отива директно в държавния бюджет. Така биха се използвали много средства за здравеопазване, смята министърът.