Управляващите готвят нов удар за здравноосигуряващите се. Според законопроекта за здравното осигуряване, представен от шефа на здравната комисия Лъчезар Иванов, вноската ще бъде вдигната с два процента от догодина.

Тези проценти ще бъдат поети само от работещите. Парите ще отиват в частните осигурителни фондове. Със законопроекта ще бъдат въведени трите стълба на здравното осигуряване – задължителен, допълнителен задължителен и доброволен.

Със средства от осигуровките фондовете ще се заплащат част от медицинските услуги, които в момента се финансират от здравната каса. По думите на Иванов се мисли за два варианта как частниците ще се включат в осигурителната система. Единият е да има пакет от клинични пътеки, които ще се заплащат от само фондовете. Другият вариант е клиничната пътека да се финансира едновременно от касата и от частните фондове. Депутатът даде за пример, че ако дадена медицинска услуга струва 100 лева, НЗОК може да поеме 80 лева, а фондът 20 лева.

Фондовете ще трябва да отговарят на определени условия, за да могат да предлагат задължително здравно осигуряване. Те ще трябва да имат 5 млн. лева уставен капитал и за да участват в системата, в тях трябва да се осигуряват поне 50 хиляди души.

Иванов допълни, че след няколко години минималният брой осигурени ще бъде увеличен. По негови думи частните дружества ще допринесат за сигурността на пациента, тъй като щателно щели да проверяват за какво плащат. Така се очаква да бъдат избегнати фалшивите хоспитализации.

Фондовете ще заплащат също така задължителните годишни прегледи за трудова медицина. Според Иванов в момента има случаи, в които работодателите отчитат фиктивни прегледи на работниците. Фондовете обаче щели да следят за това работещите наистина да минават през медицинския кабинет.