Всеки четвърти от излезлите на пазара на труда през май е младеж до 29 г. През месеца нови 26 784 българи са останали без препитание, като близо 26% от тях са на прага на 30-те. 

Броят на младежите без занятие намалява спрямо април, но делът им в общата армия от безработни се увеличава (през април бяха 23%). Това показват данните на Агенцията по заетостта за официалната безработица към края на май. 

Новорегистрираните младежи до 29 години са 8959 и представляват 23.2% от всички, като техният брой намалява спрямо март с 1631 лица, или с 4.7 процентни пункта. В сравнение с април 2013 г. новорегистрираните младежи до 29 години намаляват с 3304 лица. Делът им в общия брой на новорегистрираните е с 3.6 процентни пункта по-малък.

Съкращенията са причината за 50% от новите безработни. 40% от тях (близо 11 хил.) са уволнени от частни фирми. Причина за сравнително високия брой на нови регистрирани в бюрата по труда е, че се записват повече хора, които досега са били неактивни. 

Делът на новите безработни се е вдигнал и защото на тези хора им е бил необходим документ за социални помощи, детски заведения и др. Значително влияние оказва и фактът, че заетите по мерки за субсидирана заетост са намалели почти три пъти. 

Очаквано официалната безработица се понижава за втори пореден месец - до 11.2%. Това е и прогнозата на експертите - за трайно стабилизиране на нивото й. През май са регистрирани с над 31 хил. по-малко българи без препитание. 

Общо безработните са 367 499. Почти всеки трети от тях е с начално или по-ниско образование. Най-многобройната група обаче са безработните без квалификация и специалност - над 200 хил. души. Само 27 626 души са започнали работа през месеца. 

Броят на безработните във всички области без столицата (където е и най-ниската безработица) намалява традиционно през май. Все пак в 19 области остава над средното за страната. Най-висока е безработицата във Видинско, където почти всеки четвърти е без препитание. 

Над 22% е тя в областите Враца и Монтана, а около 20% - в Смолян, Сливен, Силистра и Търговище. Въпреки че Видин остава първенец с най-много хора без занятие, оптимистично е, че в областта се наблюдава най-голямо намаление на безработица спрямо април - с 1.6 процентни пункта. 

Добра новина е, че през май намаляват и хората над 50 години, които са без работа - с над 4600 души до 142 253 лица. От началото на годината техният брой непрестанно нарастваше. Като дял обаче те се увеличават до почти 39%. 

Над половината от хората над 50 г., които са без работа, са без квалификация и специалност. С основно и по-ниско образование са над 47%. Тревожен остава фактът, че делът на продължително безработните сред лицата над 50 г. нараства до 44.6% (при 41.8% през април).

Продължително безработните през май са 137 767. И макар че намаляват с около 1000 души спрямо април, делът им сред всички хора без препитание продължава да се увеличава и те вече са 37.5%.