Проблемът с дълговете между фирмите ще тревожи бизнеса и през тази година. Около 43% от българските предприятия не са успели да получат парите си от длъжници - държава или частни партньори, за период от около и дори над една година.

Това затруднява работата им и създава проблеми с разплащането към техни колеги или служители, показва анализ на Българската стопанска камара (БСК) за 2016 година.

Средният размер на задълженията не се посочва, но обобщените справки показват, че става въпрос за стотици милиони. В същото време държавата в лицето на общини и централната власт е просрочила задължения към свои партньори за 287.4 млн. лева, показват последните данни на финансовото министерство.

Все пак числата показват известно подобрение. Година по-рано - през 2015-а, фирмите с несъбрани вземания са били 55%, показват справките на БСК, обобщени от над 700 предприятия, участвали в анкетата.

На този фон около една трета от фирмите декларират, че ще кандидатстват с проекти по някоя от оперативните програми. Това означава, че част от тях все пак имат заделен ресурс, който да вложат при съфинансирането на проектите.

В същото време бизнесът масово планира да увеличи производството си, да разработи нови продукти и да търси нови пазари за тях. Оптимизмът ще се отрази и на наемането на работници - фирмите планират да наемат повече хора и да увеличават заплатите. Проблемът с кадрите обаче остава и не е ясно каква част от предприятията ще успеят да изпълнят намеренията си.

Ако допреди година-две масово са се търсели общи работници, то сега почти всяка втора фирма се оплаква от недостиг на мениджъри и друг ръководен персонал, показва анализът на БСК.

Вижте още: 

5000 фирми не декларират данък „уикенд“ 

Големи фирми ще търсят кадри от градове с висока безработица 

Едва 50 фирми са взели пари по новата "Конкурентоспособност"