От 2015 г. започва с шест месеца на година да нараства необходимата възраст за пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд. Това съобщиха на пресконференция министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и управителят на Националния осигурителен институт /НОИ/ Христина Митрева.

Възрастта ще нараства до достигане на 55 години за жените и 58 години за мъжете при първа категория и 60 години за жените и 62 години за мъжете, работещи при във втора категория. Младенов и Митрева представиха окончателните предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване, които ще бъдат разгледани утре на Надзорен съвет на НОИ, в сряда - на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество и след това в Министерския съвет.

От първи януари 2011 г. осигурителните вноски на работещите при тези категории ще се привеждат по сметката на новосъздаден фонд към НОИ "Ранно пенсиониране" - 12 процента за първа категория и 7 процента за втора категория труд.

От 2015 г. започва да нараства необходимият осигурителен стаж за пенсиониране в общата категория труд - с по четири месеца на година, като целта е до 2024 г. да достигне 37 години за жените и 40 години за мъжете.

Заради злоупотребите се увеличава от 12 на 18 месеца периодът, от който се изчислява обезщетението за майчинство и безработица.

Младенов и Митрева посочиха, че единствено в България ранното пенсиониране е в професионални фондове. Не искаме да се гаврят с труда на хората, работещи при тежки условия, да получат 50 лева пенсия за труда си, коментира Младенов.

Ако от 1 януари догодина професионалните фондове плащат основна пенсия при пълни 120 вноски и при средна годишна доходност 5.6 процента, пенсията на един човек от първа категория за срок 11 години би била 53 лева, а при 8-годишен
срок - 72 лева, посочи Младенов. 

Той даде за сравнение пенсията, която се плаща от ДОО, която е 465 лева. За работещите при втора категория, имащи пълни вноски, пенсията от професионалните фондове би била 113 лева, а от ДОО - 314 лева. Дори и хората да са се осигурявали на максималния осигурителен доход, биха получили 194 лева за 11 години, уточни Младенов.

Работещите при първа и втора категория труд в момента са 102 241 души.

Няма да разваляме активите на фондовете, заяви управителят на НОИ Христина Митрева. По думите й след разговори с ръководството на БНБ и международни финансови институции е станало ясно, че титулярът на сметките може да се заменя, както и управляващият активите. 

От промените в Кодекса за социално осигуряване се очаква до 2017 г. дефицитът в НОИ във фонд "Пенсии" да бъде нула, заяви Младенов. Той добави, че от 2000 г. до 2010 г. дефицитът в НОИ се е увеличил 20 пъти до над 2 млрд. лева.