Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди на днешното си заседание актуализацията на бюджета. Очаква се и да бъде разгледано намерението за пенсионна реформа, но двата синдиката КСНБ и КТ "Подкрепа" предлагат обсъждането да се отложи.

КСНБ и КТ "Подкрепа" настояват намерението за пенсионна реформа да се обсъди следващата седмица. Според предложението на правителството възрастта за пенсиониране няма да се повишава. Синдикатите са съгласни да се запази сегашната възраст за пенсиониране – 60 години за жените и 63 за мъжете.

Друго правителствено намерение е да се повиши с 3 години необходимият стаж – за жените, и за мъжете. Хората, които са навършили годините, но не им достига стаж ще могат да се пенсионират, но ще получават по-ниска пенсия с 2.4% по-малко за всяка година от недостигащия им стаж.

КНСБ предлага да се въведе отново защита за хората, на които им остават три години преди пенсиониране, така че работодателите да не могат да уволняват работниците в предпенсионна възраст. Социалните партньори ще обсъдят и намерението за съкращаване на разходи в държавната администрация, което е част от актуализацията на бюджета.