Депутатите отхвърлиха вчера предложението на ГЕРБ за промени в Наказателния кодекс, според които укриването на социални и здравни осигуровки трябва да се наказва със затвор до 5 години и глоба до 2 хил. лв.

Идеята не получи нито глас от БСП, ДПС и "Атака". Тя предвиждаше санкцията да се налага на длъжностно лице, което избегне установяване или плащане на осигурителни вноски в размер на 3 хил. лв. Предвиждаше се и наказание за обявяване на по-нисък осигурителен доход от реалния, неподаване на декларация и др.

Законопроектът предизвика разгорещени дебати ден по-рано. Според вносителите криминализирането на укриването на осигуровки ще доведе до повишаване на приходите от събрани вноски.

Герберите изтъкнаха, че според техните текстове производството може да бъде прекратено, ако преди разглеждането на делото на първа инстанция дължимите суми се покрият. От БСП обаче заявиха, че в момента има достатъчно административни органи, които следят точно за това дали работодателите са изрядни.

Според социалистите до промяна в НК трябва да се прибегне само в случай, че са изчерпани всички други административни възможности.

Бившият зам. финансов министър Владислав Горанов (ГЕРБ) изтъкна, че укриването на данъци вече е със статут на престъпление, а плащането на реални осигуровки е не по-малък проблем за държавата.

Според шефа на НС Михаил Миков обаче подобно решение е популистко и напомня на едни други текстове, отменени от КС, че работниците трябва да се наказват, ако работят без трудов договор.

Миков напомни, че и в сегашния НК е предвидено наказание за длъжностни лица, които съставят неверен официален документ. Разследваният за ДДС измами депутат от ДПС Петър Ангелов пък заяви, че "бизнесът е на такова дередже, че работодателите не могат да си платят дори и тока".

Парламентът прие на първо четене промени в НК, които са свързани с директива на ЕС за предотвратяване и борба с трафика на хора и защита на жертвите от него.