Изплащането на част от детските, интеграционните добавки и социалните помощи и през юни може да се забави, разбра в."СЕГА".

Въпреки гласуваното от Министерския съвет решение социалното министерство да получи допълнителни 142 млн. лв. за социални дейности, не се очаква трансферите да се увеличат авансово - преди приемането на актуализацията на бюджета от Народното събрание.

След това обаче в министерството се надяват парите за ведомството да бъдат коригирани веднага въпреки заканите на финансовия министър Симеон Дянков, че допълнителните средства ще се дадат на отделните структури само срещу реформи.

От социалното министерство се иска до септември да е готово с предложения за пенсионната реформа. Но тя по никакъв начин не е свързана със социалното подпомагане, където се плащат помощи по три различни закона и няма как да се спират парите на хората, които имат право на подпомагане по тях.

По правило плащанията по различните закони за социално подпомагане трябва да се извършат до края на съответния месец. Трансферите за него обаче са с 20 млн. лв. по-малко от необходимите около 70 млн. лв. Затова се налага от АСП да чакат първия ден на новия месец, за да получат част от парите за него и да доразплатят помощите и добавките.

Социалният зам.-министър Валентина Симеонова обясни, че заради недостига на средства винаги първо се плаща на майките, които вземат по 35 лв. за дете при доход до 350 лв. След това се правят другите плащания.