Шефовете в България дават заплата според кандидата. В сайтовете за работа началниците не обявяват възнаграждението, а го определят според квалификацията на бъдещите служители.

Така работодателите си запазвали правото да предложат по-високо възнаграждение, в случай че намерят идеалния служител.

Ако трябва да направят компромис, има кандидат, който не отговаря напълно на условията, но на фирмата не й трябва спешно човек, тогава са готови да го наемат, но при по-ниско заплащане, обясни шефът на една от водещите посреднически фирми за работа Пламен Вушев.

От своя страна търсещите препитание се ориентират дали една позиция е подходяща за тях според възнаграждението. Липсата на определена заплата обаче води до разминаване между сумата, която предлагат работодателите, и тази, която очакват служителите. Най-разочаровани са оказват трудещите се в Стара Загора.

Средното нетно заплащане по региони се вижда ясно от статистиката на една от най-големите посреднически компании за заетост. Данните показват, че старозагорци се надяват на месечно възнаграждение от 1089 лв., а шефовете са склонни да дадат почти 2 пъти по-малко - 600 лв. В Пловдив и Варна пък очакват да получават с около 100 лв. повече.

В Русе се наблюдава феноменът очакваната заплата да е с 420 лв. по-ниска от това, което са решили да дадат шефовете. В столицата фирмите плащат средно по 1234 лв., което с 60 лв. над сумата, на която се надяват столичани. По данни на Националния статистически институт средната заплата в София е 750 лв., във Варна – 725 лв., а в Пловдив 617 лв.

„Поради тази причина работната сила се концентрира в тези градове. В резултат на това 49% от осигурените българи живеят в София, Пловдив и Варна”, заяви шефът на отдел „Осигурителни отношения” в Българската стопанска камара Григор Димитров. Според него българите искат високи заплати, но 65% от заетите са в сферата на търговията и услугите, където не се изисква квалификация, а заплатите са между 500 и 700 лв.