България е една от страните в Европейския съюз (ЕС), където в значителна степен се увеличава риска от бедност сред населението в трудоспособна възраст (18-64 г.) през 2020 г., показват последните данни на Евростат.

Освен нас в тази група са Португалия, Гърция, Испания, Италия, Ирландия, Словения, Австрия и Швеция.

През 2020 г., годината на избухването на COVID-19, средният доход от заетост на населението в трудоспособна възраст (18-64 г.) в ЕС намаля със 7% в сравнение с 2019 г. Но средният разполагаем доход на домакинството, както и процентът на риск от бедност остава стабилен, с различни тенденции в различните страни, показват данните на Евростат.

Загубите в доходите от заетост се дължат до голяма степен на безпрецедентното нарастване на броя на съкратените работници или тези с намалено работно време. Обичайните държавни помощи, както и временните политики помогнаха да се компенсира въздействието на кризата с COVID-19 върху разполагаемия доход на домакинството.

Тези временни схеми изиграха важна роля за стабилизирането на заплатите и доходите на домакинствата, особено сред по-бедните. Въпреки че хората с по-ниски доходи бяха по-засегнати от кризата с COVID-19, тези временни схеми помогнаха да компенсират загубите си от доходи, посочват от статистиката.

istock
istock

За възрастовата група над 65 години обаче се наблюдава спад на риска от бедност, който е значителен в България, Чехия, Естония, Ирландия, Кипър и Швеция, където показателят намалява с повече от 2 процента.

Ръстът на минималната заплата ще се забави

Този ефект може да се дължи на относителната стабилност на пенсиите, които са защитени срещу трудовите шокове, причинени от кризата, посочва Евростат.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg