Вероятно ще наблюдаваме забавяне на ръста на минималната заплата, това прогнозират от УниКредит в последния са анализ на икономиката на Централна и Източна Европа, публикуван днес.

Подобна промяна ще бъде разочарование за нас. Ние разглеждаме минималната заплата като един от малкото  инструменти,  с  които  правителството  може  да  повлияе  на  нивата на  доходите, пишат експертите в анализа. Според тях, ако се използва разумно, увеличението на минималната заплата може да помогне за  конвергенцията  на  доходите,  както и за  намаляване  на  неравенствата,  които  вече достигнаха завишени нива в страната.

Най-големият риск за нашия основен сценарий за българската икономика e свързан с още една вълна на пандемията от коронавирус през зимата, тъй като само 13% от населението са ваксинирани  към  средата  на  юни, пише още в анализа.  Особено  тревожно  е,  че  броя  на хората, желаещи да се ваксинират, изглежда доста по-нисък от необходимия за постигане на колективен  имунитет според последните проучвания.

По тази причина смятаме, че са необходими спешни усилия от страна на правителството и на частния сектор за увеличаване  на  нивата  на  ваксинация на  населението. Надяваме  се  да  видим  повече обществени  фигури с  влияние в  политиката,  бизнеса  и  спорта  да вземат  участие  в организирането и  провеждането  на мащабна  кампания, имаща  за  цел  да  направи  широко достъпна цялата информация относно ползите и рисковете от ваксинацията, обясняват експертите на банката.

istock
istock

Най-важната данъчна промяна, която очакват, е въвеждането на необлагаем минимум при облагане доходите на физическите лица. Това изглежда много вероятно, според нас, тъй като всички партии, които се очаква да бъдат представени в следващия парламент, освен ГЕРБ, изразиха  подкрепа  за  подобен  ход. 

С колко ще се вдигнат заплатите у нас

Въпреки  че  няма  яснота  относно  размера  на  този необлагаем минимум и дали ще се отнася за доходите на всички или само за най-бедните слоеве от населението, ние считаме тази данъчна промяна за много позитивна за растежа на икономиката, тъй като ще увеличи разполагаемия доход на домакинствата с най-ниски доходи, се посочва в банковия анализ.

От УниКредит напомнят, че повишиха значително прогнозата си за реалния ръст на БВП за 2021 г. до 4.4% (от 2.6%). Това се дължи основно на по-силното от очакваното възстановяване досега през годината, тъй като правителството реши да остави икономиката отворена колкото е възможно повече по време на втората и третата вълна на пандемията от коронавирус.

istock
istock

Прогнозата ни за ръста през 2022 г. е леко  променена  на  4.1% (от  4.4%).  Смятаме,  че  икономиката  ще  се  възстанови  до предкризисното си ниво на икономическа активност измерена чрез показателя БВП през 4Q21. Спад в коефициента на безработица до нивата свързани с постигане на пълна заетост, очакваме към средата на 2022г., посочват от банката.

Според анализа България е платила висока цена за бързите си темпове на икономическо възстановяване през последното тримесечие на миналата и досега през тази година.

Докато страната не беше силно засегната от първата вълна на пандемията от коронавирус през периода от март до май миналата година, ранното разхлабване на ограничителните мерки доведе до рязък скок в броя на смъртните случаи по време на втората и третата вълна в края на миналата и началото на тази година.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg