Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви, че инфлацията в САЩ остава "твърде висока". Така той обясни решението на централната банка да повиши със 75 базисни пункта (или 0,75 %) основния лихвен процент до диапазон между 2,25% и 2,50%.

Това е четвъртото повишение тази година и най-високо лихвено ниво от 2019 г. насам, като Пауъл даде да се разбере, че е възможно той да бъде вдигнат още повече в опит да се намали натискът върху цените за потребителите.

Пауъл обаче посочи, че тъй като лихвените проценти стават по-рестриктивни, може да е уместно да се забави темпото на тяхното повишаване, но в същото време отбеляза, че Фед все още не е взел решение кога това забавяне да бъде приложено.

Икономист: Лихвите по кредити ще се вдигат плавно

Централната банка ще следи отблизо състоянието на икономиката, по-точно дали икономиката се забавя. В зависимост от данните, Пауъл повтори, че "може да е подходящо още едно необичайно голямо увеличение на лихвите на следващото заседание".

istock
istock

В същото време Пауъл е на мнение, че американската икономика не е в рецесия и може да избегне подобен сценарий.

Потребителите трябва да са по-внимателни след вдигането на лихвите по кредити

"Смятаме, че има път, по който да успеем да намалим инфлацията, като същевременно поддържаме силен пазар на труда", каза той. 

Сигналите за възможно забавяне на темпото на затягане на американските лихви доведе до ръст на пазарите на акции на Уолстрийт в края на търговията в сряда и до известно отслабване на щатския долара на валутните пазари.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg