Ръст на лихвите е предстоящо - следващия или по-следващия месец, но ще става плавно. Увеличението на вноските по кредитите не е притеснително. Това коментира икономистът от БАН Григор Сарийски пред NOVA NEWS.

По думите му коефициентът на задлъжнялост на българина е много нисък.

"Това е фактор, който влияе върху стабилността на банките. Финансовата култура е в правенето на сметката. В следващите месеци разходите за храна, вода и сметки ще заемат значително по-голям дял, а по-малко пари ще останат за обслужване на кредита. Българите ще имат неудовлетворено търсене на имоти", посочи той. И допълни, че банките лека-полека ще започнат да увеличават парите по депозитите.

Потребителите трябва да са по-внимателни след вдигането на лихвите по кредити

"Има мегдан да спадат още индексите на фондовата борса. Ще има и ръст на разходите за провизии. Приходите от ДДС от сделки със стоки и услуги в страната се увеличават с 0,7%", предупреди Сарийски. 

"Няма основания за притеснение, процесите по нарастване на лихвите протичат доста бавно.

istock
istock

"Някои кредитополучатели имат фиксирани лихви, те ще бъдат постоянни. Хората с плаващи лихви все още имат комфорта на прага, който е определен. Банките също имат комфорт, те имат ликвидни буфери, нямат необходимост от рязко увеличение на лихвите", разясни той. 

Достъпът до кредит ще стане по-скъп

От своя страна Иван Стойков от "Моите пари" отбеляза, че на хората, на които им предстои кредит няма пречка да го направят, ако имат нужда.

"Трябва да се съобразяват редица обстоятелства в обстановка на покачващи се цени на разполагаемия доход. Един от вариантите за инвестиция са недвижимите имоти - финансовите пазари също са вариант. Нещата в момента обаче не са розови. Трудно е в момента да се каже на хората със спестявания накъде да ги насочат", заяви той.

Според него не може да се предвиди как ще се развие инфлацията и движението на цените.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg