Биткойните не се издават, одобряват или регулират от никоя централна банка. Вместо това те се създават чрез компютърно генериран процес, известен като добив. В допълнение към това, че е криптовалута, несвързана с правителството, биткойнът е равностойна система за разплащане, тъй като не съществува във физическа форма. Като такъв той предлага удобен начин за извършване на трансгранични транзакции без обменни такси. Той също така позволява на потребителите да останат анонимни, пише Yahoo Money.
 
Потребителите имат по-голяма възможност да купуват стоки и услуги с биткойни директно от онлайн търговците, да изтеглят пари от банкомати за биткойни и да използват биткойни в някои магазини за тухли и хоросан. Валутата се търгува на борсите и привлича интерес от целия инвестиционен спектър. Докато биткойнът изглежда на пръв поглед добре изградена система за виртуална валута, все още няма единни международни закони, които регулират биткойн.

Държави, които казват „да“ на биткойн
 
Биткойн може да се използва анонимно за извършване на транзакции между притежатели на сметки, навсякъде и по всяко време по целия свят, което го прави привлекателен за престъпници и терористични организации. Те могат да използват биткойн, за да купуват или продават незаконни стоки като наркотици или оръжия. Тази тенденция обаче се измести напоследък, тъй като престъпниците се отдалечават от биткойните от страх да не бъдат проследени
 
Повечето държави не са определили ясно законността на биткойните, като вместо това предпочитат да използват подход на изчакване. Някои държави косвено се съгласиха с законното използване на биткойни, като въведоха някакъв регулаторен надзор. От юни 2021 г. обаче Салвадор е единствената държава, която признава биткойните като законно платежно средство

istock
istock

Съединените щати
 
Съединените щати заемат като цяло положителна позиция към биткойните, въпреки че няколко държавни агенции работят за предотвратяване или намаляване на използването на биткойни за незаконни транзакции. Известни бизнеси като Dish Network (DISH), Microsoft, Subway и Overstock (OSTK) приветстват плащането в биткойни. Цифровата валута също си проправи път към американските пазари на деривати - добавяйки към своята легитимност.
 
Мрежата за изпълнение на финансовите престъпления на Министерството на финансите на САЩ (FinCEN) издава насоки за биткойните от 2013 г. Министерството на финансите определя биткойните не като валута, а като бизнес за парични услуги (MSB). Това го поставя под Закона за банковата тайна, който изисква борсите и процесорите на плащания да се придържат към определени отговорности като отчитане, регистрация и водене на документация.
 
В допълнение биткойнът е категоризиран като собственост за целите на данъчното облагане от Службата за вътрешни приходи (IRS) .

Канада
 
Подобно на южната си съседка, САЩ, Канада поддържа принципно щадяща биткойн позиция, като същевременно гарантира, че криптовалутата не се използва за пране на пари. Биткойнът се разглежда като стока от Канадската агенция за приходите (CRA) .
 
Това означава, че транзакциите с биткойн се разглеждат като бартерни сделки, а генерираният доход се счита за бизнес доход. Данъчното облагане също зависи от това дали лицето има бизнес за покупко-продажба или се занимава само с инвестиции
 

Канада смята, че обменът на биткойни е бизнес за парични услуги. Това ги поставя под правомощията на законите за борба с изпирането на пари (AML). Борсите трябва да се регистрират в Центъра за анализ на финансовите транзакции и отчети на Канада (FINTRAC), да докладват за всякакви подозрителни транзакции, да спазват плановете за съответствие и дори да водят определени записи.13 Освен това някои големи канадски банки са забранили използването на техните кредитни или дебитни карти за биткойн транзакции.

Австралия
 
Подобно на Канада, Австралия не счита биткойн нито за пари, нито за чуждестранна валута, като Австралийската данъчна служба (ATO) го управлява като актив за целите на данъка върху капиталовата печалба.

Европейският съюз
 
На 22 октомври 2015 г. Европейският съд (ЕС) постанови, че купуването и продажбата на цифрови валути се счита за доставка на услуги и че това е освободено от данък върху добавената стойност (ДДС) във всички държави-членки на Европейския съюз (ЕС) . Освен това някои отделни държави от ЕС също са разработили свои собствени биткойн позиции.

Как се „копаят“ биткойни

Във Финландия Централният данъчен съвет (CBT) даде на биткойн статут на освободен от ДДС, като го класифицира като финансова услуга. Биткойнът се третира като стока във Финландия, а не като валута. Федералната държавна служба за финанси на Белгия също направи биткойн освободен от ДДС. В Кипър биткойните също не се контролират или регулират.
 
Органът за финансово поведение (FCA) в Обединеното кралство има пробиткойн позиция и иска регулаторната среда да подкрепя цифровата валута. Биткойнът е под определен данъчен регламент в Обединеното кралство
 
Националната агенция за приходите (НАП) на България също така е въвела биткойн в съответствие със съществуващите си данъчни закони.

istock
istock

Ел Салвадор
 
Ел Салвадор е единствената държава в света, която допуска биткойн като законно платежно средство. През юни 2021 г. конгресът на страната одобри предложението на президента Наиб Букеле официално да приеме биткойн като начин на плащане.

Държави, които казват „не“ на биткойн
 
Докато биткойнът е приветстван в много части на света, няколко страни са предпазливи поради неговата волатилност, децентрализиран характер, възприемана заплаха за сегашните парични системи и връзки с незаконни дейности като трафик на наркотици и пране на пари. Някои държави направо забраниха дигиталната валута, докато други се опитаха да отрежат всякаква подкрепа от банковата и финансовата система, необходима за нейната търговия и използване.

Китай
 
Биткойнът по същество е забранен в Китай. На всички банки и други финансови институции като платежни процесори е забранено да извършват сделки или да се занимават с биткойн. Обменът на криптовалута е забранен.18 Правителството предприе репресии срещу миньорите.
Русия
 
Биткойнът не е регулиран в Русия, въпреки че използването му като плащане за стоки или услуги е незаконно

Банкомати за криптовалута никнат в Гърция

Виетнам
 
Правителството на Виетнам и държавната му банка поддържат, че биткойнът не е легитимен начин на плащане, въпреки че не е регулиран като инвестиция.18

istock
istock

Боливия, Колумбия и Еквадор
 
El Banco Central de Bolivia забрани използването на биткойн и други криптовалути. Колумбия не позволява използването или инвестициите на биткойн. Биткойн и други криптовалути бяха забранени в Еквадор с мнозинство от гласовете в националното събрание.

Въпреки че биткойнът е на възраст над 10 години, много държави все още нямат изрични системи, които ограничават, регулират или забраняват криптовалутата. Децентрализираният и анонимен характер на биткойните предизвика много правителства как да разрешат законно използване, като същевременно предотвратяват престъпни сделки. Много страни все още анализират начини за регулиране на криптовалутата. Като цяло биткойнът остава в правна сива зона за голяма част от света.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg