Биткойн банкоматите се разпространяват в Гърция, позволявайки на хората да депозират пари в брой и да получат цифровата валута в техния специален цифров портфейл или обратно.

От този момент нататък никой не може да следи хода на парите, съобщи в. „Катимерини“.

Виртуална валута, която работи паралелно с конвенционалната парична система, без никакъв надзор или регулация, предотвратява всякакви проверки откъде идват или къде отиват депозираните пари.

Гърция с нови изисквания към българите в страната

Това е добре познат проблем в международен план, който едва сега се появява в Гърция, привличайки вниманието на държавата, която отбелязва съществуването на „черна дупка“, в която могат да се прехвърлят средства, не винаги законни.

istock
istock

В Гърция компетентността за наблюдение и формиране на необходимата рамка е предоставена на Комисията за капиталовия пазар, а не на централната банка, както е в други страни, тъй като редица хора разглеждат цифровите криптовалути като активи на портфейла, а не като валута .

В международен план дори има продажби на яхти с използване на биткойни. Начинът, по който е структуриран този пазар, осигурява пълна анонимност на участващите страни.

Гърция затвори границите си за туристи

Такива терминали изникват в книжарниците, магазини, минимаркетите и малките специализирани пространства в Атина и други гръцки градове, с нарастващи опасения как се използват и от кого се използва този сив пазар.

Вицепрезидентът на Комисията за капиталовия пазар Натаса Стаму обясни пред „Катимерини“, че „анонимността, скоростта на транзакциите, по-лесното прикриване на произхода и местоназначението на парите и капацитетът за трансфер и съхранение извън регулираната кредитна система правят криптовалутите идеални за извършване на незаконни дейности, които не могат да бъдат открити и решени своевременно и ефективно. “

istock
istock

Типичните незаконни дейности, свързани с криптовалути, според междуправителствената група за финансови действия (FATF) включват трафик и продажба на наркотици и други забранени вещества и предмети, като оръжия, както и измами, изнудване, укриване на данъци, кибератаки, трафик на хора и нелицензирани финансови услуги, докато криптовалутите също се използват за концентрация на капитали и избягване на финансови санкции.

Стаму отбеляза също, че „криптовалутите се приемат в Гърция като средство за плащане в над 100 предприятия“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg