Кражбата на криптовалута е скочила много рязко през 2019 в сравнение с миналата година, като повече пари са изтекли през дигиталните борси и през престъпниците, които искат да извършат по-крупни по размер кражби, сочи доклад на блокчейн компанията CipherTrace, с който разполага Ройтерс.

Загубите от престъпления с цифрови валути са нараснали до 4,4 млрд. долара през първите девет месеца на настоящата година, което е с над 150% повече спрямо кражбите на криптовалути за 1,7 млрд. долара през цялата 2018 година.

"Увеличението от 150% на кражбите на криптовалута и измама отразява как престъпниците се приспособяват за по-големи и по-добри "удари", заяви пред Ройтерс изпълнителният директор на CipherTrace Дейв Дживънс и допълни: "Малките хакерски атаки често са лесни за защита, но целенасочените атаки са много по-доходоносни".

Как хакери ни крадат финансите

Криптовалутите привлякоха интензивен регулаторен контрол по целия свят, тъй като разработчиците и участниците на криптопазарите се стремят да прокарат дигиталните валути във водещия поток на търговия на финансови активи.

Според CipherTrace два големи "удара" са били в основата на силния ръст на кражби през тази година.

istock
istock

При една от измамите потребителите и клиентите са загубили 2,9 млрд. долара от предполагаема "Схема на Понци", включваща криптопортфейли - PlusToken. Другата значима измама тази година е била за 195 млн. долара, при която клиенти са загубили пари от канадската криптоборса QuadrigaCX.

В доклада на CipherTrace обаче се съобщава, че през третото тримесечие секторът на дигитални валути е отчел кражби и измами за едва 15,5 млн. долара, което е най-ниското ниво от две години насам.

А1 приема плащания в криптовалута в Австрия

Докладът също така показва, че от най-големите 120 глобални електронни борси за криптовалути цели 65% имат слаби изисквания за познаване на клиентите (KYC).

"Без съмнение това ще има последици, тъй като регулаторните органи се стремят да споделят информацията за KYC в световен мащаб", посочиха от CipherTrace.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg