430 000 потребители са изправени пред злонамерен софтуер, насочен към кражба на финанси, криптовалути и услуги за дигитални-пари през първата половина на 2019 г.

Броят им е със 7% повече в сравнение със същия период на миналата година.

Около една трета (30,9%) от засегнатите са корпоративни потребители – двойно повече в сравнение със същия период на 2018 г. - 15,3%.

Злонамереният софтуер, атакуващ финансите, обикновено идентифициран като банков троянски кон, е насочен към кражба на финанси и финансови данни или предоставяне на престъпниците на достъп до активите на дадена организация или нейни компютърни системи, обясняват от глобална компания за киберсигурност Kaspersky.

Точат ни банковата карта, докато пазаруваме

Типичните атаки със злонамерен софтуер са чрез спам имейли и фишинг уеб страници. Последните обикновено изглеждат легитимни уебсайтове, но всъщност са създадени от престъпници в опит да откраднат идентификационни данни, данни за банкова карта или други видове чувствителна информация.

istock
istock

През първата половина на 2019 г. изследователите на Kaspersky са разкрили повече от 339 000 фишинг атаки от уеб страници, прикрити като начални страници на големи банки.

Експертите са съставили и списък на най-популярните банкови „троянски коне“, които са били използвани за атака на корпоративни потребители.
40% от заплахите за корпоративни потребители са дошли от RTM банков „тоянски кон“ - един от най-опасните видове банков злонамерен софтуер за бизнеса през 2018 г. RTM е последван от Emotet банков „тоянски кон“ с 15%.

Тази заплаха може да бъде особено вредна, тъй като веднъж попадне ли в мрежовия периметър на компанията, може да се саморазпространява чрез уязвимости в неактуализирани устройства и след това да изтегля допълнителен зловереден софтуер на устройството на жертвата. Trickster банков „троянски кон“ също попада в топ 3 на най-честите атаки с 12% от откритите заплахи.

За частните потребители ситуацията е различна. Списъкът със злонамерен софтуер, който ги атакува, е оглавен от зловредната програма Zbot (26%), която краде идентификационни данни с възможност за дистанционно управление от атакуващите, следван от RTM и Emotet (и двете споменати по-горе).

istock
istock

Интересно е, че през 2018 г. RTM беше почти изцяло насочен към организации, докато данните от първата половина на 2019 г. показват, че този зловреден софтуер вече достига значителен дял на обикновените, домашни потребители.

Борисов: Таван на заплатите пречи за наемане на киберспециалисти

Очакваме да нарасне броя на атакуваните потребители през втората половина на 2019 г. Обикновено наблюдаваме увеличение на злонамерената активност след празничния сезон, когато хората използват устройствата си по-малко от обикновено и следователно е по-малко вероятно да паднат жертва на някоя от атаките.

Призоваваме всички да бъдат изключително внимателни към всички банкови и свързани с финанси операции, които извършват онлайн, и да останат бдителни“, заяви Богдан Писмиченко, търговски мениджър за Румъния, България и Молдова в компанията.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg