Австрийският водещ телеком А1, който е собственик на едноименния мобилен оператор в България, обяви, че е позволил на клиентите си да плащат с криптовалута в пилотен проект, целящ да тества популярността на виртуалните плащания, предаде АФП.

Клиентите могат да плащат с биткойни, лайткойни, даш и други криптовалути в определени магазини в страната, обяви компанията.

„Това е пробно. Ако се окаже, както си мислим, (че е популярно) ще разширим предлагането“, заяви говорителят на А1 Йохен Щюценауер. Той добави, че плащанията с криптовалута вече са общоприети в Америка и Азия.

Операторът на мобилна телефония А1, който има над 5,3 милиона клиента в Австрия, чието население е 8,8 млн. души, обяви, че при транзакциите клиентите ще плащат в криптовалута, но търговците ще получават евро.

Криптовалутите, чиято природа прави трудно проследим техния произход, процъфтяват след пускането на биткойна през 2009 г.

„Фейсбук“ обяви през юни план за собствена виртуална валута – либра, като разтревожи финансовите регулатори, които се опасяват, че гигантският потенциал на социалната медия може да обърка финансовата система.