"Наскоро имаше статия, в която споделят каква е тази енергия, която се използва за “копаенето” на биткойн и я сравняват с копаенето на злато и поддръжката на банковата система.

Де факто биткойна използва значително по-малко енергия отколкото системата, която е за копаене на злато и банковата система", обясни Кирил Ганчев, консултант предприемач с опит в изграждането на криптобизнес в американо-българска фирма.

Биткойн, така и останалите криптовалути се получават чрез процес, наречен добив, или копаене, който се извършва с помощта на мощни компютри, които така или иначе черпят много електроенергия, за да решават сложни математически уравнения.

"Да кажем със стандартни домашни компютри не може да се копае. Използват се специализирани компютри, като всеки от тях струва 7-8 хиляди долара и мощността му е доста голяма“, поясни още Ганчев пред БНР.
 
Криптовалутата е дигитална валута, която е децентрализирана и не зависи от никоя държава или банкова система.

istock
istock

И още данни: с производството на електромобили  И Мъск заявява позицията си за опазването на средата, в която живеем, както и за влиянието на копаенето на кроптовалута върху климатичните промени. Но сам той притежава криптовалута биткойн.
 
76% от копачите на  криптовалута заявяват, че използват възобновяема енергия, въпреки че проучване от 2020 показва, че възобновяемата енергия е не 76%, а само 39% от общото им потребление.

Биткойнът удари нов рекорд в цената си

Най-голям за сега е  добивът на криптовалута в Китай. Според изчисленията въглеродните емисии от биткойн  операциите в Китай се очаква да достигнат до 2024 г. повече от 130,5 милиона метрични тона. Това количество емисии ще надхвърли общото количество емисиите на парникови газове на Чешката република и Катар, изчисляват специалистите.

Биткойн добиването в момента е 0.69% от общото потребление на електроенергия в света. Или годишно копаенето на  криптовалута и транзакциите й консумират повече енергия от цялата електроенергия, която Швеция или Нидерландия са използвали през 2019 г.
 
С покачване на търсенето или използването на този вид валута ще се покачва и консумацията на електрическа енергия и щетите към околната среда, смята още Ганчев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg