В последните 5 години (от 2018 до 2022 г.) средният годишен ръст на инвестициите във взаимни фондове в страната е бил 20%. Така към края на миналата година инвестициите са достигнали 3% дял в спестяванията на българите.

За сравнение този процент за страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ вкл. България, Чехия, Словакия, Хърватия, Унгария и Румъния) е почти 16%, показва анализ на УниКредит Булбанк
 
В България делът на активите, насочени в схеми за колективно инвестиране, представляват едва 2% от БВП. За сравнение в Чехия този показател е 5%, а във Франция – 123%.

„Към 2022 г.  инвеститорите от Централна Европа инвестират в пъти повече от българските, като конкретно чехите инвестират 15 пъти повече от българите“, според данни,  представени от Ален Бери, главен изпълнителен директор на „Амунди Чехия“.

Сравнението между развитието на обемите депозити и обемите инвестиции в последните 10 години също показват интересна тенденция.

Защо в България забогатяваме бавно

Въпреки абсолютната доминация на депозита като форма за спестяван, ръстът в обема на инвестициите в последните пет години е пет пъти по-голям от ръста в обема на депозитите – съответно 558% спрямо 109%, показва анализът.
 

istock
istock

През 2012 г. на всеки 100 лв. в депозит бългaринът е инвестирал 1.02 лв. на капиталовите пазари, докато през 2022 г. средната сума на инвестицията се увеличава до 3.22 лв.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg