На 4 април 2023 г. генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Матиас Корман в рамките на своето посещение в България ще представи доклада "Икономически преглед на България“. 

Изготвянето на този документ е задължителна стъпка по пътя на присъединяването на страната ни към ОИСР, което от своя страна е един от важните външнополитически приоритети на страната ни. На 10-и юни 2022 г. България официално получи своята Пътна карта за присъединяване към организацията, заедно с Бразилия, Хърватия, Перу и Румъния.  

В момента с организацията членуват 38 от най-развитите държави в света. ОИСР е форум на представителната демокрация и пазарната икономика, който позволява сравнение между държавите по отношение на политическия и икономически опит, идентифицирането на добри практики, координирането на политики и други. Членството на страната ни в ОИСР е свързано с амбицията за по-високо качество на институциите и публичното управление с цел повишаване на благосъстоянието на страната.

Българите не спестяват за пенсия

Малко повече от година след поканата за членство на България в ОИСР – клуба на богатите държави – какво трябва да бъде направено в спешен порядък за това членство и кои са причините в България да забогатяваме толкова бавно?

Христина Христова, бивш социален министър и Ваня Григорова, икономически съветник в КТ "Подкрепа“ търсят отговор на тези въпроси.

istock
istock

"За съжаление последните две години не са благоприятни за борбата с бедността във връзка с войната в Украйна, световната икономическа криза и инфлацията“, казва Христина Христова.

Тя коментира, че инфлацията е с много големи размери в България и допринася за разрастването на бедността. За месец февруари тя беше 16,4%, а в еврозоната е 8,4%. Най-тежко понасят бремето на инфлацията хората с нисък социален статус. Според Евростат около 40% от населението в България не може да си осигури достатъчно топлина в жилищата.

С приемането на антикризисните мерки през миналата година бяха значително увеличени и  пенсиите, и възнагражденията на работещите, ако не на всички, то поне на част от тях. Това от своя страна предизвика недоволство на работодателите, защото по този начин конкурентоспособността на икономиката спада. Макроикономическите показатели се влошиха и влизането в еврозоната беше отложено.

Жените у нас са повече засегнати от инфлацията

В допълнение тя коментира, че миналата година бяха направени три увеличения на пенсиите, които не бяха в съответствие с принципите на пенсионноосигурителната система.

"Трябва да сме много внимателни, ако искаме да влезем в еврозоната и ОИСР, това неминуемо ще помогне за подобряване качество на живот в страната“, твърди тя. 

istock
istock

Христина Христова припомня, че по време на управлението на НДСВ в страната е имало благоприятна политическа обстановка за инвестиции. 

"Минималната работна заплата не беше увеличена толкова, колкото трябваше, по този начин се задържат и останалите заплати, няма никакво съмнение в това. От друга страна, орязването на разходите на отделните министерства се просмуква надолу“, посочва Ваня Григорова.

Каква част от дохода ни отива за жилището

Тя коментира, че в момента има замразяване на бюджета и това се просмуква към всички услуги и всички, заети в държавната сфера, което рефлектира върху гражданите и това води до "стабилна бедност“, а натрупаната инфлация през миналата година е 16%.

"Що за ценност може да е самоцел за влизане в "клуба на богатите", когато ти си беден? Това не може да е ценност и по никакъв начин не се отразява на функционирането на администрациите. Това са митове, които се разпространяват от привържениците на спешното ни влизане в еврозоната. А колкото до дисциплината ни, ние я поддържаме – отдавна изпълняваме Маастрихтските критерии“, допълва тя.

Според нея планираният бюджет също ще е изключително рестриктивен. След няколко дни ще бъдат разглеждани промени в данъчните закони в комисия в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

istock
istock

Когато 2022 г. е завършила с 16% средна инфлация и трябва да се орежат бюджетите на министерствата с 20%, никой не очаква образование, здравеопазване, пътища, инфраструктура да бъдат по-добри. Това са 30% орязване на всички разходи, казва още Ваня Григорова.

Синдикатите с три мерки за ръст на доходите през 2023г.

"ОИСР няма да даде особено различен прочит на функционирането на администрацията. Но има нещо много по-важно, за което трябва да говорим, и то е данъчната система. Когато основите на едно общество са разбити, ние няма как да очакваме то да функционира като едно богато общество“, посочва тя.

От КТ "Подкрепа" настояват за справедливо данъчно облагане на свръхпечалбите. Трябва да има две стъпки на облагане корпоративните печалби, една – по-ниска за малките фирми и втора – по-висока за по-богатите фирми, както и необлагаем минимум и осигурителни вноски.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg