Жените у нас са повече засегнати от инфлацията, защото работят на по-ниски средни доходи.

Безработицата като цяло намалява и е в граници, които можем да кажем, че са приемливи. При жените у нас безработицата е около 3,7 процента, а при мъжете е 4 процента, каза президентът на КНСБ инж. Пламен Димитров на националната конференция за Осми март - Международен ден на жената, на тема "Равнопоставеност между мъжете и жените и условия на труд - тенденции и предизвикателства". 

Конференцията се организира от Комисията за равнопоставеността, семейството, жените и децата към КНСБ, на която председател е докторът на икономическите науки Янка Такева. Тя е и председател на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ. 

Над 75% от българите трудно покриват ежедневните си разходи

"Инфлацията е стигнала най-високия си връх през последните 24 години и е много близко до една инфлация, която мислехме, че сме я забравили. Помним хиперинфлацията от 1997 г., но след това успокояването ставаше бавно. През 1998 г. инфлацията беше 18,7 процента, а сега сме малко над 15 процента за 2022 г.", каза Пламен Димитров. Той отбеляза, че цените ще почнат да намаляват, когато имаме дефлация. 

iStock
iStock

"Затова през 2023 г. и през 2024 г. трябва да продължим да искаме доходите да продължат да се увеличават изпреварващо над тази инфлация", заяви президентът на КНСБ. 

В цели райони жените остават без работа

Според него данните от декември 2022 г. за средните работни заплати у нас показват, че разликата между заплащането на мъже и жени е 15,5 процента. Дори и в образованието, което е силно феминизирано, разликата е малко под 9 процента и е пак в полза на мъжете. 2314 лева е заплатата не само в средното, но и във висшето образование, като разликата е от 200-220 лева между мъже и жени, но в полза на мъжете, обясни Пламен Димитров. 

Той подчерта, че за съжаление, по-голямата част от жените работят в ниско платените сектори и затова се получава тази разлика в заплащането, която се отразява и когато достигнат до пенсия. 

istock
istock

"Разликата в заплащането между мъжете и жените в публичната дейност "За създаване и разпространение на информация" е 33 процента. 5300 лева получава мъжът, а 3600 лева получава жената в този сектор - това са данни от декември месец на националната статистика. Във финансите жените получават по-малко с 38 процента от мъжете", обяви президентът на КНСБ.

Стигайки до пенсия, 51 процента от жените пенсионери са изложени на риск от бедност и социално изключване спрямо 37 процента при мъжете, поради различията в пенсиите им.

Жените получават средно с 20 процента по-ниска пенсия или това означава 131 лева от средните пенсии за 2021 г., но за 2022 г. тенденцията е същата, каза Пламен Димитров.   

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg