По-висока минимална заплата от заложената в момента с поправки в Кодекса на труда предлагат от „Продължаваме промяната“. Те са внесли предложение за промени между първо и второ четене на кодекса, които предвиждат минималната заплата да бъде 50 на сто от средната за страната за последните две тримесечия, за които има данни на НСИ.

Досега на първо четене депутатите приеха минималната работна заплата да бъде не по.малка от 50 на сто от средната брутна заплата за страната за  предходните 12 месеца.

„Ако използваме по-стари периоди за изчисляване на МРЗ, ще попаднем на случаите, при които минималната заплата да е значително под заложените 50% от средната и още повече от периода на въвеждането й“, посочват депутатите от ПП.

Те дават за пример, че ако за база се използват последните две тримесечия на с налични данни – от април до септември 2022 г., то минималната заплата би трябвало да е 868 лева или 48,6% от средната за страната, която към септември е 1787 лева. ако обаче се вземе за база цялата 2021 г., то минималната заплата трябва да бъде 765 лева или близо 43 на сто от средната към септември 2022 г.

Нови пенсии и минимална заплата предлагат от догодина

Минималната заплата да не може да е по-ниска от тази, определена през предходната година, предлагат от БСП и „Възраждане“, които също са внесли промени в Кодекса на труда между първо и второ четене на законопроекта.

istock
istock

На първо четете депутатите вече приеха размерът на минималната заплата да се определя всяка година до 31 ноември от Министерския съвет.

Според поправката на БСП минималната заплата трябва да се определя до 31 декември, а според предложението на „Възраждане“ - до 31 октомври.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg