Минималната заплата да стане 850 лева, а пенсиите да се преизчислят на два пъти през следващата година предвиждат промени в законопроекта за продължаване действието на  бюджета за 2022 г., внесени от БСП между първо и второ четене. В тях се предлага минималната заплата за най-ниската длъжност на държавните служители да стане 850 лева от 1 януари 2023 година, а максималният осигурителен доход  да се повиши на 4200 лева при 3400 лева сега.

Размерът на паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2 години и до 8 години от бащата също да се повиши от догодина и да бъде 850 лева.
Предлага се още пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 24 декември 2021 г., да се преизчислят от 1 януари 2023 г. с коефициент 1,35 за всеки месец осигурителен стаж.

От 1 юли пък пенсиите за стаж и възраст, отпуснати до 31 декември 2020 година, да се преизчислят като индивидуалният коефициент на човека се умножи по средния осигурителен доход за 2021 г. Тези предложения обаче вече бяха отхвърлени като промени в Кодекса за социално осигуряване от социалната комисия в парламента.

Друга промяна, предлагана от БСП този път в Кодекса на труда, предвижда минималната заплата от следващата година да се определя до 31 октомври и да не бъде по-малка от 50 на сто от средната брутна заплата за страната за  предходните 12 месеца. В Закона за доходите на физическите лица се предлага поправка, според която младежите до 26 години да бъдат освободени от данък върху месечните им трудови доходи, както и да не се плаща данък върху доходи до линията на бедност, която от следващата година например ще стане 504 лева.

Друга промяна предвижда еднократна помощ за ученици да получават и родителите на деца от 2, 3  и 4 клас, а не само от първи и осми, както е сега. Безплатни учебници и помагала пък да се дават на всички ученици от 1 до 12-и клас, предвиждат още предложенията на БСП.

istock
istock

От ГЕРБ предлагат от Кодекса за социално подпомагане да отпадне изискването към 1 юли всяка година максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях да бъде в размер на 40 на сто от максималния осигурителен доход. Ако този текст остане максималният осигурителен доход трябва да стане 8500 лева, след като от 1 октомври максималният размер на пенсията стана 3400 лева, посочват в мотивите си депутатите. „Използвайки административен и популистки похват максималният размер на пенсията беше увеличен извън принципите и възможностите на Държавното обществено осигуряване“, посочват от ГЕРБ. Според тях такова драстично покачване на МОД до 8500 лева ще има катастрофални последици за високотехнологичната индустрия в България“, уточняват от ГЕРБ.

Промени са внесли и депутатите от „Продължаваме промяната“. Те също  предлагат минималната заплата да се определя всяка година и да бъде не по-малко от 50 на сто от средната за страната. Друго предложение предвижда отпускът по майчинство след навършване на 6 месеца на детето да може да се ползва от бащата и от бабата или дядото.

Нова формула за пенсиите приеха на комисия

Обезщетението при болничен пък да се плаща не три, а два дни от работодателя, а останалите дни от НОИ. Според ПП това създава допълнителна тежест за бизнеса и пречи на икономиката и в частност на малкия  и средния бизнес. И от партията предлагат промяна в пенсиите, като от 1 юли те да се осъвременяват по нова формула на швейцарското правило – с целия процент на ръста на осигурителния доход или инфлацията, в зависимост кой от двата е по-голям.

istock
istock

Друго предложение е за промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, с което се предвижда да се повишат данъчните облекчения за деца. Предвижда се за едно дете сумата да се увеличи от 600 лева на 900 лева, а за дете с увреждане – от 1200 лева на 1800 лева. Размерът на ваучерите за храна да стане 25 на от минималната заплата от догодина е друго предложение на „Продължаваме промяната“.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg