Да се промени швейцарското правило, по което се увеличават пенсиите от , юли всяка година, реши на първа четене Комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента.

Предложението е на „Продължаваме Промяната“ (ПП) за промени в Кодекса за социално осигуряване. Ако то бъде гласувано и в пленарна зала, то от 1 юли  пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, ще се осъвременяват с целия процент на ръста на инфлацията или на осигурителния доход, в зависимост от това кой от двата  е по-голям.

Според сегашния  вариант всяка година от 1 юли пенсиите у нас се осъвременяват с процент равен на половината от ръста на осигурителния доход и половината от увеличението на индекса на потребителските цени или просто на инфлацията. Според депутатите от ПП швейцарското правило е подходящо за държави, чиито икономики вече са постигнали висок етап на развитите и наблюдават сравнително ниски размери на увеличение на доходите и инфлацията.

До момента е заложено увеличение на пенсиите с 12 на сто от 1 юли. Ако се промени формулата, то пенсиите ще се вдигнат с 12,7 на сто, или с целия процент на индекса на потребителските цени за 2022 г.

От 1 юли 2024 г. ръстът пенсиите трябва да е с 10,8%, а не със заложените сега 8,6%, тъй като с толкова се очаква да е ръстът на средния осигурителен доход. За 2025 година увеличението на пенсиите от 1 юли трябва да бъде с 9,2 на сто, вместо с 6,2%, показват разчетите на социалното министерство.

С колко ще се вдигнат пенсиите, ако се промени швейцарското правило

Това обаче би струвало допълнителни средства, които се очаква да бъдат 54,7 млн. лева за следващата година, 339,3 млн. лева за 2024 г. и 925,4 млн. лева за 2025 г.

istock
istock

Социалната комисия в парламента обаче отхвърли законопроекта на „БСП за България“, с който се предлагаше две преизчисления на пенсиите от 1 януари и 1 юли следващата година.

Депутатите не приеха и предложението на ДПС редовната наборна военна служба да се зачита за действителен стаж.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg