Правителството прие Национален план за въвеждане на еврото. Преди началото на правителственото заседание министър-председателят Кирил Петков заяви:

"Планът предвижда успешно въвеждане на еврото и влизане в еврозоната от 1 януари 2024 година. Това е важна отправна точка за България и за нейното развитие занапред и отправната точка за влизане в еврозоната", настоя премиерът.

От ИТН остро възразиха, че в коалицията има договорка първо да се направи оценка на въздействието на Планът като се изчаква и анализ на Министерството на финансите и на БНБ.

Планът за приемането на еврото отново е на дневен ред без предварителен анализ

Правителството приема Националния план за въвеждане на еврото от 1 януари 2024 година сега заради необходимата подготовка от 18 месеца, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в отговор на критиките от страна на ИТН, че се избързва без да има направена оценка на въздействие. Докладът на БНБ е в процес на подготовка, каза още финансовият министър.

istock
istok

Документът описва как ще се извършва превалутирането и какво ще се случи със заемите:

„За защита на потребителите е предвидено три месеца преди въвеждането и девет месеца след въвеждането цените да се публикуват и в лева, и в евро, за да не може недобросъвестни търговци да се възползват от превалутирането за повишаване на цените. Курсът е фиксиран, той текущият курс, на който ще стане приемането на еврото, специално за търговците е предвидено да има двойна каса - в лева и в евро, в рамките на един месец само, за да не се натоварват търговците с това да има двойна каса в по-дълго време и да трябва да държат големи наличности и в двете валути“, посочи Василев.

А в парламента председателят на Бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН остро възрази срещу включването на Националния план за приемането на еврото в дневния ред на Министерски съвет. Той припомни позицията на "Има такъв народ", че е необходим анализ на ефектите от въвеждането на единната валута, преди приемането му от кабинета.

Как ще се отрази на пенсионерите приемането на еврото

БСП подкрепя влизането на България в Еврозоната, но в коалиционното споразумение е записано, че датата за въвеждане на еврото ще бъде определена след детайлен анализ за ефектите от БНБ и Министерството на финансите, напомни зам.-председателят на Икономическата комисия Румен Гечев:

"Докато ние от БСП не видим тези два анализа и не ги дискутирам на коалиционен експертен съвет и след това на коалиционен съвет, ние няма как да слагаме печат, че дата е първи януари еди-коя си година или Деня на детето - 1 юни, няма значение. Това, че в някои от коалиционни партньори са по-големи ентусиасти в това направление, това си е тяхна право, но БСП е сериозна партия и като кажем нещо, ние го изпълняваме, а без нас това решение няма как в влезе в сила".

Депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев е изненадан от реакцията на коалиционните партньори. По думите му договореността между тях е била Националният план за въвеждане на еврото да бъде даден на банките, за да се подготвят технически, а паралелно да бъде направен анализ, който да уточни предизвикателствата пред България, свързани с въвеждането на европейската валута:

"На коалиционните експертни съвет не видях някакво сериозно несъгласие по отношение на плана за приема на еврото и съм малко учуден от това".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg