"Ние вече сме въвели еврото, левът е фиксиран за еврото. С всички условности държавите в еврозоната са с по-голям капацитет, има проблеми, политиката на Европейската центрана банка не е най-добрата. Еврозоната няма само икономически измерения, има повече от един смисъл, участието е и с политически измерения" това каза в „Твоят ден“ по NOVA NEWS Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите.
 
"Има разлика дали стоиш отстрани и нямаш достъп до взимането на решения. В еврозоната режимът е един, извън него - друг. Има възможност да си част от институцията и ако има какво да кажеш, можеш да го направиш", смята той.
 
Според Дацов няма доказателства за висока инфлация след приемане на еврото, като се изключи войната в Украйна.
 
"Това е въпрос за пътя на България, излишно е да има референдум по този въпрос, защото с влизането ни в ЕС ние сме приели, че ще приемем еврото", категоричен бе Любомир Дацов.

Йорданов: Планът за еврото засяга спестяванията на хората

"България няма какво да спечели от влизането в еврозоната, приемането на еврото не означава по-ниска инфлация. След като се вдигнат и лихвите, ще се забави икономическия растеж. Предстои криза в еврозоната", това заяви Георги Вулджев, икономист, ЕКИП.
 

istock
istock

"Има данни, че някои държави, които са се присъединили към еврозоната, са с повишаване на инфлацията. Има такъв риск и у нас и не трябва да се подценява", добави той.
 
"Станем ли част от тази общност вече няма да имаме възможност за самостоятелни решения, ще станем още по-зависими", Георги Вулджев.
 
За него по такъв въпрос трябва да има референдум.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg