Приемането на еврото у нас чука на вратата. Властта потвърди намерението си - от 1 януари 2024 година европейската валута да влезе в обращение у нас. 
 
Семейство Донови са пенсионери и живеят на село. Евро са виждали само по телевизията и сега могат да ги пипнат за пръв път в живота си. Намират обаче бързо нещо нашенско в монетата от 50 евроцента, разказва Нова телевизия.
 
“50 стотинки все едно, че са това като го гледам, но те са по-скъпи. Те са 1 лев”, пресмята Цветан Донов.
 
Венелина Донова като началник поща повече от 30 години и той като икономист с близо 40 години стаж точно пресмятат и банкнотата от 5 евро.
 
Малко тъжно им става за тях самите, когато разбират, че в Ирландия например човек с 10 до 14 години стаж получава 101 евро и 20 евроцента седмично т.е. малко над 400 евро месечно.
 
“А ние какво получаваме - минималната пенсия – 370 лева”, казва Цветан.
 
Тук сметката на левовете в евро започва да носи горчивина на двамата, които са работили общо повече от 70 години.
 
Още по-тъжно им става и на двамата, когато научават за цените на хранителните продукти, които плащат техните по-богати връстници в Ирландия – хляб от 80 евроцента максимум до 1 евро, килограм краставици струва 50 евроцента, а килограм пилешко - 3 евро. И бързо пресмятат, че при нашите цени българската пенсия в евро ще се стопи много бързо.
 
“За 2 седмици могат само да стигнат”, смята Венелина.
 
Затова дори с увеличението от юли, калкулирането на храната включва най-вече отгледаното в градината и обора, което не се пресмята нито в лева, нито в евро, а в труд.
 
Битовите сметки семейството не иска и да пресмята.  “За тия, които взимат много пари, ще да е добре, но за нас пенсионерите, ще да е много зле в евро. Трудно ще е”, казва Венелина.
 

istock
istock

Затова гледат с доверие предимно на собствената си градинка и пиленцата, които си отглеждат сами.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg