Богатите стават все по-богати, бедните - все по бедни. Такава е картината, която експертите очертават по време на пандемията. 

Каква в тази ситуация е ролята на държавата и на социалната политика? 

Очакването бедността в световен мащаб да се увеличава е свързано с идея за мобилизиращи действия, които трябва да допринесат това да не се случи, категорична е доц. Мария Желязкова от Българската антибедност мрежа. 

Увеличение на крайната бедност в света за първи път от 22 години насам

„1/3 от населението живее в риск от бедност и социално изключване, като данните са от 2019 година. Очакването, че положението ще се влошава, би трябвало да означава, че ще се предприемат адекватни действия... Социалната политика е своеобразен остатъчен ефект... Всички политики стимулират нарастването на неравенствата, а социалното министерство се опитва малко да потуши ефекта от всичко това“. 

Екстремната бедност се изчислява на основата на праг от 1,9 долара на ден

В Европа се оформя нова класа - "новите бедни"

Според Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ редом с нарастващата бедност се увеличава и броят на милиардерите в света

„Богатството им стига до 10 трилиона долара. И в България има такава тенденция... Пропуснахме да подкрепим малкия човек. Вместо това едни средства бяха дадени на компании, които нямат нужда от подпомагане“. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg