Световната банка предупреди за милиони хора, които ще изпаднат в бедност, заради икономическия ефект от Covid-19.
 
В региона на Европа и Централна Азия се очаква най-тежката рецесия от финансовата криза през 2008 година, прогнозират от Вашингтон. Очакваният срив на брутния вътрешен продукт е с 4,4 на сто.
 
Причиненото от пандемията свиване на икономиката тази година се очаква да увеличи бедността във всички страни от Европа и Централна Азия, допълват от Световната банка.
 
При линия на бедност от 3,20 долара на ден прогнозата предполага допълнително нови 2 200 000 души да изпаднат в бедност.
 
При линия от 5,50 на ден, праг, използван за страните с нива на доходи над средните, увеличението на броя на бедните ще бъде с нови 6 милиона души,
прогнозират от Вашингтон.
 
Според експертите пандемията вече има неблагоприятно отражение върху системите на образованието и здравеопазването в региона.
 
Вирусът вече уби хиляди хора, а много от тези, които оцеляха, получиха дългосрочни увреждания на здравето.
 

istock
istock

Затварянето на училища може да рефлектира в образователни пропуски, изразяващи се в от 1/3 до цяла учебна година, като това се очаква да засили неравенствата, защото ще засегне пропорционално ученици от уязвими групи, пише в доклада на Световната банка.

Световната банка понижи драстично прогнозата за икономиката ни

Според експертите растежът се очаква да се възстанови през 2021 г. в диапазона от 1,1 до 3,3 на сто. Прогнозата обаче остава крайно несигурна, а рисковете са в нисходяща посока, коментират от анализаторите от Вашингтон.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg