Световната банка понижи драстично прогнозата за българската икономика.

Брутният вътрешен продукт на България ще се свие с 6.2% през тази година заради последствията от разпространението на коронавируса, се посочва в последния доклад на финансовата институция.

Припомняме, че в доклада си от април банката прогнозира икономиката ни да се свие с 3,7 на сто.

Очакванията са през 2021 г. икономиката на страната да започне да се възстановява от ударите на пандемията и да отбележи ръст от 4.3%.

България ще бъде втората държава най-силно пострадала от кризата в региона на „Европа и Централна Азия“. Подобен на нашия е спадът в Румъния и Русия, а по-зле от нас  е единствено Хърватия.

Световната икономика ще отчете най-големия си спад от края на Втората световна война през тази година, като брутният вътрешен продукт на развиващите се страни ще се свие за първи от над шест десетилетия заради пандемията от коронавирус.

Това ще доведе до значително понижаване на доходите на потребителите и милиони хора ще изпаднат в бедност, показва още прогнозата на Световната банка.

Световният брутен вътрешен продукт вероятно ще се свие с 5.2% през 2020 г., прогнозират от базираната във Вашингтон международна организация.

Световната банка: До 100 милиона души ще изпаднат в крайна бедност

Развиващите се икономики ще се свият средно с 2.5%, което е най-лошото им представяне, откакто се събират данни от 1960 г.

БВП на глава от населението ще се свие в повече от 90% от страните, което е най-големият дял от 1870 г. насам.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg