От 1 юли 2020 г. всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2019 г., да се увеличават с 6,7 % (процент, определен по т.нар. „швейцарско правило” на чл. 100 от КСО).

От 1 юли 2021 г. и 2022 г. пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, също ще се осъвременяват по „швейцарското правило”.


За периода 2020-2022 г. тежестта на една година осигурителен стаж в пенсионната формула се запазва.

Това записаха депутатите в приетия досега бюджет за 2020 година.

590 млн. лева повече за пенсии са предвидени в бюджета за следващата година в сравнение с тази.

Парите за здравеопазване се увеличават с половин милиард, а със 196 млн. лв. повече са средствата за социални помощи и обезщетения.

Има 116,4 млн. лв. ръст на средствата за програми, дейности и служби по социално осигуряване, а 610 млн. лв. повече ще бъдат дадени за образование.

С 15 % ще бъдат увеличени заплатите на социалните работници в Агенцията за социално подпомагане през 2020 г., Това е от малкото приети предложения на опозицията, което бе гласувано единодушно.

За мярката са нужни 5 млн. лв., което бе отразено в разчетите на Министерство на труда и социалната политика (МТСП) за следващата година, който също бе приет на второ четене.

istock
istock

Бюджетните взаимоотношения на МТСП са в размер на 1,4 млрд. лв. 108,8 млн. лв. са средствата в политиката в областта на пазара на труда, свободното движение на работници и трудова миграция.

581,2 млн. лв. са предвидените средства за политиката в областта на социалното включване. 572,6 млн.лв. е бюджетът в областта на политиката за хората с увреждания.

Общо в бюджета са заложени приходи в размер на 46,8 млрд. лв., което се равнява на близо 37% от БВП. Това е с около 3 млрд. лв. повече спрямо 2019 г. и заложените 43,54 млрд. лв. приходи за тази година.

Предлагат 300 лева минимална пенсия

Приходите, помощите и даренията за догодина от чл. 1 на законопроекта, които ще бъдат в размер на 28,054 млрд. лв.,от тях 25 млрд. лв са данъчни приходи.

Над 11,7 млрд. се очаква да бъдат постъпленията от ДДС. С 10 млн. лв. се повишават приходите от акцизи и се очаква да бъдат 5,695 млрд. лв.

Разходите също ще са повече - с 1 млрд. лв. – и достигнат 46,8 млрд. лв. Допълнителните разходи ще дойдат от повишаването на пенсиите и заплатите в образованието и на държавната администрация. Най-много разходи – 18,43 млрд. лв., са предвидени за социални и здравно-осигурителни плащания.

Размерът на данъците и осигуровките остава непроменен. Вноската на страната ни към общия бюджет на ЕС ще бъде в размер на 1,4 млрд. лв.

Относно бюджета за 2019 в началото на дебатите за държавните пари за догодина финансовият министър Владислав Горанов посочи, че предвиденото неизпълнение на приходната част за тази година е 0,2% или ще бъдат събрани с 53 млн. лв. по-малко.

Той обаче увери, че тези средства ще бъдат наваксани още в началото на следващата година. Горанов посочи, че за следващата година бюджетът е планиран по същия консервативен начин и очаква да бъде наваксано неизпълнението от тази година.

Окончателно: 250 лв. минимална пенсия от 1 юли догодина


Близо 80 млн. лв. ще струва на данъкоплатците издръжката на Народното събрание. За текущите разходи на парламента са предвидени 68 млн. лв., а за капиталови – 11 млн. лв.

Днес дебатите по текстовете продължават до окончателното им приемане.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg