Минималната пенсия да стане 300 лева, а не 250, както е заложено в бюджета за следващата година.

Около това предложение се обединиха "Воля", БСП и "Атака" и то доведе до скандал в парламента.

На него трябваше да бъде гласуван на второ четене пълния бюджет на Държавното обществено осигуряване.

Как ще плащат коледните добавки за пенсионерите

По време на дебата социалистите настояха за преизчисляване на всички пенсии, размера на майчинството през втората година, както и увеличаване на максималния осигурителен праг.

Предложенията им обаче не срещнаха подкрепата на мнозинството, а Светлана Ангелова от ГЕРБ обясни, че предложеното от БСП преизчисляване на пенсиите ще коства 1,7 млрд. лв., а няма откъде да дойдат тези средства.

"Рано или късно ще ви се наложи да преизчислите пенсиите, защото тези хора няма да могат да карат на полусъединител. Ако продължавате да карате хората да живеят с тия пари, не знам докъде ще стигнете.

istock
istock


Сигурно можеш да плащаш и да купуваш избори, но не можеш до безкрай. Защото по-силен от телевизора и парите по изборите е хладилникът.

Като го отвориш и видят, че няма нищо вътре, ще се принудите да ги преизчислите", закани се соцдепутатът Георги Гьоков.

250 лв. става минималната пенсия, възрастта се вдига

В крайна депутатите не успяха да приемат окончателно бюджета на Държавното обществено осигуряване и ще се занимават с него отново днес.

Те обаче успяха да гласуват рамката на бюджета, като се предвидените разходи за пенсии са в размер на 10, 57 млрд. лв.

Бе определен и минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица през 2020 г. да е 610 лв., а за земеделските стопани и тютюнопроизводители да бъде - 420 лв.

Депутатите решиха максималния осигурителен праг пък да е 3000 лв. Обезщетението за отглеждане на дете през втората година също остава непроменено - 380 лева на месец.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg