Повечето частни пенсионни дружества имат на сайта си калкулатор, с който клиентите им могат да изчислят приблизителния размер на втората пенсия, която ще взимат.

Това съобщи Даниела Петкова, представител на частните пенсионни дружества по БНР.
 
Нашите клиенти го използват. Нямаме обратна информация от тях, че считат, че това, което ще получават не отговаря на това, което очакват, заяви тя.

По думите й проблемни са първата вълна пенсионери заради времето на осигуряване, по никаква друга причина.

Без пожизнена втора пенсия за 50% от новите пенсионери

Според Петкова хората с по-големи заплати, ще имат по-висок от определения минимален размер от 40 лева като втора пенсия.

Над средните нива би трябвало да бъде пенсията, каза Петкова и допълни, че пенсионното осигуряване дава своя резултат след 40 години на осигуряване.

Тезата потвърди и председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов. Според него няма как първите хора, които ще получават втора пенсия от частните фондове, да разчитат на големи суми.

Адемов припомни, че те са внасяли осигуровки по личните си партиди само 20 години и обясни:

"Има период на натрупване около 20 години, а всички останали в ДОО приемаме условно, че е около 40 години. Не може да сравняваме пенсията, която се получава от ДОО, и тази, която е от фондовете на задължителното допълнително пенсионно осигуряване.

Идеята на законодателството винаги е била задължителното допълнително пенсионно осигуряване да надгражда държавното обществено осигуряване, за да могат да получават по-високи пенсионни доходи.

"Две пенсии" са по-малко от една

За да се случи това обаче, трябва в трудовата биография да няма безработица, епизоди, в които има укриване на доходи, да могат да получават сравнително високи доходи, за да разчитат след това на прилична пенсия от втория стълб на пенсионното осигуряване", каза Адемов.
 
Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg