Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 юли догодина да бъде 250 лв., гласува окончателно парламентът.

Снощи, поради избухналия по време на гласуването на предложенията на отделните парламентарни групи скандал, вотът по текста беше отложен за днес, а заседанието прекратено.

Мнозинството прие предложението на управляващите минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 януари догодина до 30 юни да остане 219,43 лв., а от 1 юли до 31 декември - 250 лв.

Предлагат 300 лева минимална пенсия


На дебатите присъства новият министър на труда Деница Сачева.

Отхвърлено беше предложението на "Воля" най-ниската пенсия да бъде 300 лв. , на БСП - от 1 януари тя да е 250 лв, а от 1 юли - 300 лв.

Не бе прието и искането на ДПС от 1 януари до 31 декември догодина минималната пенсия да е 250 лв,, дневният минимален размер на обезщетението при безработица да е 9,00 лв., а максималният - 74,29 лв.

За преизчисляване на пенсиите скочиха и в Русе

Депутатите продължават с обсъждане размера на други парични обезщетения. Заложено е помощта за отглеждане на дете до 2-годишна възраст да остане 380 лв.


От левицата настояват настоящата сума да се изравни с минималната работна заплата. Драгомир Стойнев от БСП бе категоричен, че по този начин държавата ще стимулира раждаемостта:

Как да ползваме данъчните облекчения за деца

“Когато един човек се е осигурявал и когато му се е случило това щастие и той продължава да отглежда детето си е съвсем нормално от една до две години да има това обезщетение. И не виждам смисъл да продължаваме всяка година да се инатим“.

Според социалния министър Деница Сачева подкрепата на семействата изисква комплексен подход. Тя припомни, че правителството има тригодишна програма за изграждане на детски градини, а таксите за децата от социално слаби семейства да бъдат поети от бюджета:

“Стимулирането за това да имаш деца не минава само и единствено през пари. То минава и през перспектива за съответните млади хора. Майките, разбира се, в по-голямата си част от случаите биха искали да се върнат обратно на работа“.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg