Измамници използват различни схеми за набиране на „финансови мулета“.

За това предупреждават от Асоциация на банките в България във връзка с Европейската кампания, посветена на борбата срещу този тип измами.

„Финансово муле“ е лице, което прехвърля незаконно придобити финансови средства между различни банкови сметки, често в различни държави, като за тази дейност получава комисионна.

Според статистика на Европол в 95% от случаите „финансовите мулета“ се използват за усвояване на неправомерно трансферирани финансови средства, придобити от предходна киберпрестъпна дейност.

Разкриха схема за източени 3 милиона от НОИ

Често средствата са предназначени за финансиране на други криминални дейности и изпиране на пари.

istock
istock

Един от начините за набиране е чрез сайтове за запознанства, чрез които престъпниците се опитват да убедят жертвите си да отворят банкови сметки за изпращане или получаване на средства.

Също така, чрез постове в социалните мрежи с примамливи предложения за работа, гарантираща лесно и бързо забогатяване, се цели привличането на вниманието на студенти и млади хора.

Важно е да се знае, че дори лицата, използвани като „финансови мулета“, да не са били наясно, че са въвлечени в незаконна дейност за изпиране на пари, те извършват престъпление, като трансферират средства и това може да има тежки последици за тях.

Между септември и ноември 2019 г. е проведена международна операция на територията на Австрия, Белгия, България, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Гърция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Испания, Швеция, Австралия, Молдова, Норвегия, Швейцария, Обединено Кралство, САЩ и Украйна.
 
По информация на Европол, са установени над 3833 лица „финансови мулета“ и 386 лица, които ги набират, от които са били арестувани 228.

Идентифицирани са поне 4700 жертви на престъпления. Инициирани са 1025 разследвания, много от които все още не са приключили.
 

istock
istock

Повече от 650 банки, 17 банкови асоциации и други финансови институции са помогнали за докладването на 7520 неправомерни транзакции, в които са използвани „финансови мулета“, предотвратявайки щети за 12,9 млн. евро.

Точат ни банковата карта, докато пазаруваме

По време на тазгодишната кампания, от страна на българските правоохранителни органи са идентифицирани 61 “финансови мулета“ и 44 жертви  от престъпната дейност.

Във връзка с борбата с финансовите престъпления в страната ни в хода на текущата кампания са установени 39 неправомерни транзакции на обща стойност над 1 млн. евро и над 300 хил. долара.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg