Три милиона лева щета е била нанесена на НОИ от неправомерно отпуснати пенсии, предаде БГНЕС в града.

В крупната схема за измами са участвали бивша служителка на НОИ, мъжът, с когото е живяла на семейни начала, и нейната дъщеря.

Това обявиха на извънреден брифинг в Пловдив шефът на полицията Йордан Рогачев, районният прокурор Чавдар Грошев и наблюдаващият Димитър Пехливанов.

Как ще плащат коледните добавки за пенсионерите

Задържани са три лица в Пловдив за измама в големи размери и съставяне на неистински документи – удостоверения за осигурителен стаж при пенсиониране

Операцията по задържането е била проведена от Икономическа полиция в Пловдив вчера, посетени и претърсени са били няколко адреса, извършени са били и изземвания.

„Разкрита беше изключително ефективна схема, която е нанесла вреда на различни лица и на НОИ”, каза прокурор Грошев.

Защо вторите пенсии са ниски

Той уточни, че в основата на схемата стои бивша служителка на НОИ, която се е занимавала с пенсионни услуги.

Различни лица са я упълномощавали тя да подготвя наборът им от документи за пенсиониране.

62-годишната жена е работила с дъщеря си и мъжът, с който живее. При недостиг на стаж за пенсиониране тя е взимала от лицата, подлежащи на пенсия, пари на ръка, като им е казвала, че ще заплати този стаж в НОИ от тяхно име.


istock
istock

След това е изготвяла неистински документи, които са били подавани в НОИ за получаване на пенсия, а парите, които хората са им давали, са задържали в себе си, вместо да бъдат внесени в НОИ.

Ощетени ли са бъдещите пенсионери
 
До сега е доказано, че по тази схема са били ощетени 18 лица, които са загубили от 3000 до 16000 лева.

За изготвянето на неистинските документи тримата са използвали печати на фирми, които вече са прекратили дейността си. За да се пресече проверка тримата са подменяли дори трудови книжки, като са попълвали нови.

Тази дейност е била извършвана не само в Пловдив, но и в други градове.
 

„Със задържането на тримата е предотвратено безпрецедентно източване на НОИ, като до момента щетата за държавата възлиза на около 3 милиона лева”, каза още прокурор Грошев.

Тримата са задържани, повдигнати са им обвинения и предстои Прокуратурата да поиска мярка за неотклонение „Задържане под стража”.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg