Коледните и новогодишните празници са съпътствани от размяната на изобилие от подаръци.

След това обаче настъпва времето, в което разочарованите от получените дарове хора търсят начини да се отърват от тях, пише в. "Дейли стар", позовавайки се на проучване на британската Асоциация на потребителите.

Близо една пета от участниците в допитването признават, че са преподарили или продали поне един разочароващ подарък, който са получили за миналогодишните коледни и новогодишни празници.

Заявявайте връщане на онлайн покупка в писмена форма, а не само по телефона

По-склонни да се отървават от нежеланите дарове са по-младите хора на възраст между 18 и 34 години - тридесет на сто от тях споделят, че са намерили "нови стопани" на поне един подарък, от който са останали недоволни след миналогодишните празници.

istock
istock

За сравнение - само една пета от хората на възраст между 45 и 54 години и едва една десета от над 55-годишните прибягват до тази практика.

40% от играчките на пазара са опасни


Проучването показва още, че лондончани по-често от провинциалните жители намират "нов дом" на нежеланите подаръци.

Според разбивката по полове жените са по-склонни да се отървават от разочароващи дарове. До тази практика прибягват една четвърт от дамите и само един на всеки седем мъже.

Сред най-лошите подаръци, за които съобщават участниците в допитването, са напитки с изтекъл срок на годност, сутиени втора употреба, използвани картофобелачки или други кухненски прибори, пластмасови кофи, мопове, домакински гъби, гумени ръкавици, почистващи препарати, дъски за гладене на ръкави, поставки за моливи. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg