Забавените доставки, особено когато са подаръци за празници на близки хора, защото това са фиксирани дати, са най-честите проблеми за потребителите около коледните празници.

Това коментира пред  БНТ председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Когато говорим за онлайн пазаруване, не можем да подминем и правото на потребителите за връщане при отказ от стоки, които са закупили, но не са харесали, категоричен е Маргаритов.

Стоки с дефекти и забавени пратки на Черния петък

Той обясни, че е много важно искането за връщане на определен продукт да стане в писмена форма като имейл, а не само да се говори по телефона с търговеца.

Когато се позовава само на разговор, търговецът винаги може да се оправдае, че срокът за връщане е изтекъл и потребителят няма как да докаже, че не е прав, подчерта експертът.

istock
istock

14-дневният срок за право на връщане започва да тече от получаването на стоката от потребителя, допълни Маргаритов.

Когато има забавяне, отговорността е на куриера, обясни той.

Мамят с лепенки, които лекуват COVID

Маргаритов каза още, че Комисията за защита на потребителите смята да инициира законови промени през новата година, тъй като са получени са многобройни жалби от потребители относно дефектни стоки. Той даде пример със следния казус - при закупуване на телекомуникационно устройство с дефект, месеци наред то седи при търговеца с опити за безуспешни ремонти, а потребителят се примирява с това, че е затворил определена сума пари за продукт, който не може да използва.

Маргаритов е категоричен, че тази практика трябва да се преустанови и затова се готвят законовите промени, без обаче да противоречат на европейското законодателство.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg